Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shake slår sig fram med eget koncept

/
  • Dansbandet Shake från Timrå tog med sitt rockinspirerade sound hem vinnarpokalen i Dansbandsjakten.

De lite äldre dansbanden går i pension och en ny generation tar över. Unga bandet Shake från Timrå spelar inte traditionell dansbandsmusik, men lyckades ändå vinna Dansbandsjakten i Malung i onsdags.

Annons
Fyra rockmusiker träffas och börjar spela dansbandsmusik. Låter det konstigt? Det är det inte. Shake har visat vart dansbandsskåpet ska stå, och i onsdags imponerade de så mycket att bandet gick och vann Dansbandsjakten, en tävling för nykomlingar som arrangeras under Dansbandsveckan i Malung.
Vi har hört att folk tyckte att vi stack ut, att vi kom med något som var nytt och fräscht, och jag tror definitivt att det bidrog till att vi vann, förklarar bandets gitarrist Fredrik Hammarström.
Och deras lite annorlunda musik ligger precis rätt i tiden. Genom att blanda lite dansband, lite country och lite klassisk rockmusik tilltalar Shake den nya, yngre publiken.
Det sker något av en generationsväxling nu, säger Fredrik Hammarström. Folk vet inte att det finns en stor ung danspublik därute.
Shake är själva ganska unga. Medlemmarna är alla i 20-årsåldern, yngst är sångerskan Christine Granholm med sin 22 år. I tre år har bandet spelat tillsammans.
Det började som en hobbyverksamhet som växte, berättar Fredrik Hammarström. Vi hade så roligt att vi ville spela på heltid, så det gjorde vi.
Trots att ingen av medlemmarna ens lyssnade på dansbandsmusik innan de började spela själva så har Shake börjat få fans över hela landet, människor som vill att de ska komma tillbaka och spela för dem igen.
Det har ingen betydelse var vi spelar, det bästa är när folk kommer till oss efter spelningen och berättar hur nöjda de är, säger Fredrik Hammarström.
Vinsten i Malung innebär att Shake får åka till Dansbandveckan nästa år igen och spela en hel kväll på någon av festivalens dansbanor. Dessutom kommer bandet att höras i P4:s Kalas, förmodligen i slutet av året eller början på nästa år. Och självklart betyder vinsten mycket för bandmedlemmarna själva.
Vi blir såklart glada och mer taggade, säger en lycklig Fredrik Hammarström. Jag tror att den stora publiken kommer att få upp ögonen för oss nu.
Shake blickar framåt.
Vi kommer att fortsätta i större och större utsträckning att turnera land och rike runt, och i slutet av året ska vi börja prata om att släppa en singel, berättar Fredrik Hammarström.
Och framgångskonceptet har bandet koll på.
Det viktigaste är att ha en bra kontakt med publiken, att man helt enkelt ser till att publiken får en trevlig kväll, säger Fredrik Hammarström. Det är inte svårare än så.

FOTNOT: Med i Shake är också trummisen och kapellmästaren Lars-Anders Bylander och Peter Söderström på sång och bas.

Mer läsning

Annons