Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shakira förlöser två skivor i år

Shakira är latinostjärnan som blev superstar över en natt när videon med hennes rullande höfter började vevas på MTV. I år är hon aktuell med två nya album, som hon skrivit och producerat själv. — Sångerna är ambassadörer för mina känslor. Det är dom som berättar vem jag är, säger Shakira

Annons
Låten Whenever, Wherever blev snabbt ett musikaliskt fönster till det tillhörande albumet Laundry Service och innan krutröken lagt sig hade hon sålt svindlande tretton miljoner exemplar av sin engelska debut. Men Shakira har knappast vilat på lagrarna sedan dess.
I år är hon aktuell med två nya album, och hon har naturligtvis på sedvanligt maner skrivit och producerat allt material på själv.
Ja, det är klart jag har, jag är ju ett controlfreak, säger hon leende. Jag vill tydliggöra vem jag är, därför har jag bevakat hela processen som en vakthund. Att skapa musik är som att bli mor, och jag kommer säkert att bli lika överbeskyddande mot mina framtida barn.
Nu i juni släpps det första av de musikaliska \"barnen\", det spanskspråkiga Fijaciòn Oral Part 1, och i oktober kommer det engelska systerverket Oral Fixation Part 2. Genom att släppa två album kan sångerskan både hålla fast vid sina latinorötter och fortsätta sin internationella popkarriär utan att något blir lidande.
Om inte annat bör kritiken mot att hon började sjunga på engelska från första början tystna.
När jag sade \"Hey, jag tänker göra en platta på engelska\" trodde nog många att jag aldrig skulle sjunga på spanska igen, men jag tycker inte alls att det blev så. Under min senaste turné besökte jag varenda latinoland och sjöng alltid på spanska var jag än befann mig.
Shakira säger att hon var rätt övertygad om att Laundry Service skulle bli en hit när låtarna väl var inspelade, men från början var succén ändå långt ifrån självklar. Vid den här tidpunkten var sångerskans engelska så knackig att hennes knän skakade bara vid tanken på att använda den i ett professionellt sammanhang. Fast med hårt arbete kan man komma långt.
Och tron på Gud. När hon bad mannen där uppe hjälpa till kom hiten Objection till henne och lät det musikaliska ljuset skina.
Jag brukade förhandla med Gud jämt. Om du ger mig det här, så ger jag dig det där. Fast jag behövde verkligen skriva mina egna låtar. Det hade inte känts rätt att sjunga någon annans. Så idag undrar jag hur i helvete jag fixade det. Men jag har jobbat hårt, och nu är jag äntligen tvåspråkig.
Laundry Service hjälpte dig att bli megastjärna över hela världen. Hur hanterade du det?
Det spelar ingen roll om jag säljer tretton miljoner plattor eller om jag inte säljer en enda. Det ligger i min natur att vara krävande mot mig själv. Jag tar musik allvarligt, och jag är ansvarig för vad jag gör. Därför gör det inte någon skillnad för mig i det avseendet hur mycket jag säljer.
Jag vet att din familj betyder mycket för dig. Du har sagt att de ser till så att du inte blir kär i dig själv.
Yeah, jag har alltid haft min familj omkring mig. Fast mina föräldrar har blivit väldigt trötta på att resa jämt, så dom har inte varit med mig lika mycket på sistone. Men dom uppmuntrar och stöder mig och håller mig sällskap.
Bilden av sig själv som sexsymbol har Shakira svårt att identifiera sig med. Succén med Laundry Service gjorde henne till en av rockvärldens mest åtråvärda kvinnor, men det är knappast något hon vill eller kan ta på allvar.
Det är svårt att ta till sig det eftersom jag inte alls ser mig som en sexsymbol själv. Du kan fråga mina musiker hur jag ser ut i studion klockan fyra på morgonen. Då är jag inte ett dugg sexig, jag lovar. Det kanske låter klyschigt, men det där har med min självbild att göra. Jag ser mig själv som en arbetare i musikens tjänst. Sedan är det klart att jag har en kvinnlig sensibilitet, och den kommer till uttryck i min dans och mina moves också, inte bara i musiken.
Det låter som om du har ett starkt självförtroende.
Det kanske verkar så, men jag är aldrig självsäker. Det finns två sanningar, och den ena är att jag aldrig är säker och den andra att jag aldrig är redo. Men jag tror artister består av tvivel, och det är en bra sak. Jag kan känna att jag kan nå en viss punkt där jag kan dra mina egna slutledningar tack vare alla tvivel. Det var därför det tog mig ett och ett halvt år att göra de här två plattorna.
Du är uppenbarligen väldigt beslutsam när det gäller din karriär, men någon gång måste du väl ändå ta ledigt?
Jo, men den svåraste kampen någon som blir en celebritet måste utkämpa är den som har med balansen i livet att göra. Det här är en karriär bestående av extremer. Extrema arbetstider, extremt arbete och extrem eufori. Men det är lätt att stå ut med eftersom jag älskar mitt arbete.

Mer läsning

Annons