Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shima vill vända på världsbilder

Annons
Hon vill hon få människor att kliva ur sina fack. 20-åriga Shima Niavarani tar sin egen schablonbild som utgångspunkt: "ung blattetjej från förorten". I höst turnerar hon runt Sverige med "Autodidakt i enmansakt".


För ett år sedan satt hon i Läsesalongen på Kulturhuset i Stockholm och funderade på alla manusfrön som rymdes i huvudet. Så skrev hon ett mejl till Riksteatern och bad att få berätta om sina idéer.

- Jag skrev till vår största institutionsteater och ville att de skulle lyssna. Jag hade inget att förlora, berättar Shima Niavarani.

Hon är klädd helt i rött och svart och i det stora, lockiga håret sitter en röd tygros. Blomman har blivit något av ett signum för Shima och hon bär den hela sin vakna tid.

- Jag känner mig naken utan den. Den påminner om 50-talsstjärnor och samtidigt är den zigenaraktig. Men jag är lite rädd att folk ska tycka att den är exotisk, säger hon med huvudet halvt på sned.

Och exotisk har Shima Niavarani inte alls någon lust att vara. Hon vägrar att bli ett alibi för kulturetablissemangets mångkulturella välvilja.

- Jag ser mig som norm. Det är jag som bestämmer spelreglerna, slår hon fast.

Samtidigt använder hon schablonbilden av sig själv i sin scenkonst. Utgångspunkten i hennes nya enmansshow är det fack hon ofta sorteras in i: "ung blattetjej från förorten".

- Jag börjar med att prata om vad publiken tror att de kommer att få se. Sedan formulerar jag en annons där jag söker en vit heterosexuell man från ett medelklassområde och så försöker vi hitta våra kärnor, sammanfattar Shima Niavarani.

Under oktober och november ska hon uppträda landet runt med sin föreställning "Autodidakt i enmansakt", en turné som arrangeras av Riksteatern. Det där mejlet som hon tog mod till sig att skicka blev besvarat.

- Jag sade att jag gjorde allting själv, från att skriva till att bygga scenografin, så det behövde ju inte bli så dyrt.

När Shima Niavarani lagt fram sina manusidéer fick hon fria händer att göra en egen föreställning. Redan i somras åkte hon med på en Riksteaterturné, som bland annat landade i Hultsfred, på Arvikafestivalen och på Popaganda i Stockholm.

- Jag vet inte om jag är rockstjärnetypen, men det var kul att få möta en skrikande publik och ha dem i sitt grepp. Jag kan få dem att göra nästan vad som helst, säger hon skrattande.

Det låter som en motsats till hennes vilja att få publiken att tänka själva, men Shima Niavarani har ett syfte med sina kollektiva övningar.

- Jag poängterar att ingen säger emot. Men vissa saker handlar bara om att skapa gemenskap - det är som fotboll, säger hon och knyter nävarna.

Hennes föreställningar smälter in bra på rockfestivaler eftersom hon använder mycket musik. Hon gör elektronisk musik, eller "ljud" som själv kallar det, och ser det som ett bindemedel mellan orden. Ibland har hon uppträtt utan musik, men det fungerar inte lika bra.

- Då förstår de inte vad jag hör för musik i bakgrunden. När musiken är med: "Ding" så är vi alla där i huvudet direkt, säger hon och slår ett trollslag i luften.

Även orden är som musik för henne och den här gången har hon försökt lyssna på hur barn pratar och ta in det i föreställningen. Det klassiska teatertalet avskärmar publiken, menar hon, och för att bryta barriären vill hon leka med orden.

- Barn har en särskild sorts frasering: "Är det HÄR en sån", säger hon med ett gällt skutt upp till "här".

Manuset är inte helt klart än, men Shima Niavarani är inte orolig. Det mesta finns redan i huvudet, försäkrar hon.

- Jag sitter och pillar navelludd och kommer fram till hela föreställningen.


Fakta: Shima Niavarani

Ålder: 20 år.

Familj: Mamma, hennes nya man, pappa, hans nya fru, två styvbröder och en helbror (skådespelaren Shebly Niavarani).

Bor: I Upplands Väsby.

Uppväxt: Född i Teheran i Iran, uppvuxen i Örnsköldsvik och Upplands Väsby.

Lyssnar på: Depeche Mode ("har alltid älskat dem"), Laleh, Einstürzende Neubauten och George Gershwin.

Favoritpoet: Gunnar Ekelöf ("hittade honom i ett dammigt bibliotek när jag var liten, men nu läser jag inte så mycket poesi längre").

Aktuell: Med sin föreställning "Autodidakt i enmansakt" som har premiär den fjärde oktober.

---

Turnéplan:

Oktober

4/10 Umeå, Ersboda Folkets Hus

5/10 Umeå, Sagateatern

11/10 Stockholm, Södra Teatern, Kägelbanan

12/10 Stockholm, Södra Teatern, Kägelbanan

13/10 Sigtuna, Sigtuna Folkhögskola

16/10 Hallunda, Riksteatern, Teater 1

17/10 Hallunda, Riksteatern, Teater 1

19/10 Falun, Dalateatern, Nya scenen

20/10 Vingåker, Kjesäters folkhögskola

24/10 Nödinge, Ale Gymnasium

26/10 Växjö, Palladium

27/10 Nässjö, Pigalle, Teatersalongen

November

1/11 Blomstermåla, Folkets Hus

2/11 Malmö, Inkonst

8/11 Kristinehamn, Christinateatern

9/11 Vara, Vara Konserthus, Stora salen

10/11 Karlsborg, Fästningsteatern

11/11 Skövde, Göteborgsoperan Skövde, Teatern

14/11 Göteborg, Pusterviksteatern

15/11 Göteborg, Pusterviksteatern

16/11 Falkenberg, Paraplyteatern

17/11 Varberg, Teatern

22/11 Kristianstad, Kåren, Metropol

23/11 Ljungby, Godsmagasinet

24/11 Torsås, Centrum Biografen

28/11 Örebro, Folkets Hus

29/11 Linköping, Sagateatern

1/12 Gävle, Gävle Teater, Lilla scenen

Mer läsning

Annons