Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shout Out Louds på egna ben i USA

/
  • Medlemmarna i Shout Out Louds tar framgångarna utomlands med ro. De ska åka på en lång turné i USA, men längtar redan hem en aning. Från vänster: Ted Malmros, Adam Olenius, Bebban Stenborg, Eric Edman och Carl von Arbin.

Det svenska indiepopbandet Shout Out Louds har gjort en snabb karriär. I kväll ser vi dem hos David Letterman och nu väntar en lång USA-turné. Men de tar framgången med ro.

Annons
Vi är allergiska mot hela rockstärnegrejen, säger sångaren Adam Olenius och låter oförfalskat trött på imageskapande och artistmyter.
När vi träffade journalister i England ville de mest ha skvaller och veta vilka vi hatar, men det är bara larvigt att smutskasta andra band, säger basisten Ted Malmros.
De sitter i en sval hotellobby i Stockholm, en tillflyktsort från värmeböljan utanför, och verkar inte ha fått storhetsvansinne av framgångarna utomlands. De ser sig fortfarande som ett kompisgäng som gör popmusik - inte som Sveriges nya musikexport.
Vi har ingen ambition att bli gigantiska, men vi är inte heller rädda för att bli stora, säger Ted Malmros.
Det är bara fyra år sedan bandet startades och ett par år sedan de signades av det lilla svenska bolaget Bud Fox Recordings. När debutskivan Howl howl gaff gaff gick bra i Sverige använde de pengarna till en utlandslansering och i maj släpptes en något omstuvad version av skivan utomlands. Ett par låtar har bytts ut och omslaget är nytt, men annars är Howl howl gaff gaff sig lik.
De ville ha den och vi hann inte göra någon ny skiva . Klart att man tröttnar lite på låtarna, men när man spelar dem för folk som aldrig hört dem känns de ändå nya, säger Ted Malmros.
Men både han och Adam Olenius hoppas hinna med några konserter i Sverige snart så att de kan få spela fler nya låtar. Efter jul är tanken att de ska börja arbeta med en ny skiva.
Själva beskriver de sin musik som "skev pop" och tycker om kontrasterna mellan fina melodier och brusigt oljud.
Vi gillar att förstöra poplåtarna för att göra dem mer mänskliga, säger Adam Olenius som inte sjunger smeksamt och tonsäkert utan låter rösten skava mot melodierna, som en balansgång på bristningsgränsen.
Shout Out Louds skapar också en krock mellan lyckliga, energifyllda melodier och melankoliska texter.
Vi ville att första skivan skulle låta som en debutskiva, som en snabbt inspelad klippbok, säger Adam Olenius.
Och när de spelade in David Lettermans tv-show försökte de skapa en trevligt, småstökig replokalskänsla så att det skulle bli mer personligt.
I USA är det mer tyngd på professionalitet medan man i Sverige tar lättare på saker, säger Adam Olenius.
Så bandet har fått kämpa för att få fortsätta att göra allt på sitt eget sätt. De vill själva rita sina skivomslag och flyers på lediga stunder och inte lämna över ansvaret till någon marknadsavdelning. Men utomlands släpper de skivan på storbolaget Capitol Records och till en början knorrade de över Shout Out Louds hemmafixarfilosofi.
Amerikanerna tänker mer kommersiellt, så vi har fått lugna ner dem och nu låter de oss vara, säger Adam Olenius.
Dagen efter intervjun är det dags för ännu en resa till USA där de ska turnera i sex veckor. Först ska de göra ett nytt tv-framträdande, den här gången hos Jay Leno, och sedan packar de in sig i turnébussen.
Jag har fått två fina maracas i present som jag ska spela på, inflikar Adam glatt.
De första veckorna är de förband åt Kings of Leon och Secret Machines, men slutet av turnén gör de på egen hand. Och de tycks ta även det med ro.
Sverige är en liten köttbulle och USA är en stor köttbulle, konstaterar Adam Olenius.
Köttbullar är goda, förklarar Ted Malmros. (PM)

Mer läsning

Annons