Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simply Red på karibiskt humör

Annons
I 21 år har Manchesterbandet Simply Red hållit liv i karriären. Nu har de spelat in några av sina klassiker på nytt - den här gången bortom det bistra nordengelska klimatet. På söndag uppträder de i "Tv-huset".


Mick Hucknall, sångare och envåldshärskare i Simply Red, är svettig efter en halvtimme i tv-studions strålkastare. Han och bandet har repat låten "Perfect love", ett av latinoinslagen på kommande skivan "Simplified".

- Man ska få en fuktig, klibbig, karibisk upplevelse - som att vara i det ångande klimatet. Jag älskar blåset i "Perfect love", det påminner mig mer än något annat om kubansk musik, som Celia Cruz. Jag gillar den stilen väldigt mycket.

Tanken med "Simplified" var bandet skulle spela in klassiker som "Holding back the years" och "Sad old red" på nytt, i mer avskalade versioner. Men några besök på Kuba satte griller i huvudet på Hucknall - nu är albumet fullt med jazzutflykter, latinska influenser och pampiga orkesterarrangemang.

- Vi tänkte göra en unplugged-skiva men efter ett tag kändes det tråkigt att ha tolv akustiska pianolåtar efter varandra. Jag vet inte riktigt varför den fortfarande heter "Simlipified" för den är inte speciellt enkel. Den blev mer komplicerad ju längre vi arbetade med den.

Varför blev du så förtjust i Kuba?

- Jag har varit i Sydamerika, Karibien och Jamaica men ingen förberedde mig på Kuba. Det var så otroligt annorlunda. Där fanns bara människor, vacker arkitektur, träden och havet. Det var så oerhört uppfriskande för en västerlänning att hitta en plats som inte är överkörd av kommersialismen. Människorna lever väldigt nära varandra, jag tror att de tänker att de hör ihop eftersom alla har samma problem.

Vilken låt var roligast att spela in på nytt?

- "Fairground" var väldigt intressant för vi gjorde den på ett lite slöjazzigt vis. Och "Holding back the years": Många människor tänker nog att den inte kan bli bättre men jag föredrar absolut den nya versionen - den är mer sensuell på något vis.

Vad tycker du dagens brittiska musik?

- Vi befinner oss inte i någon gyllene era. Ibland önskar jag att jag vore verksam på 60-talet i stället, då hade jag haft mer inspirerande kollegor. Det görs inte så mycket särskilt originell musik just nu. Jag influeras inte av några nutida band - det är lite sorgligt. Jag skulle älska att ha någon som Zeppelin eller Hendrix att inspireras av.

"Simplified" släpps den 19 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons