Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinatra på svenska

/
  • Carli Tornehave gav järnet tillsammans med bandet när han på sitt personliga sätt gestaltade Frank Sinatra.
  • Carli Tornehave gav järnet tillsammans med bandet när han på sitt personliga sätt gestaltade Frank Sinatra.

Jazzklubben: Carli Tornehave, Åsa Jonzon och Nevergreen Big Band

Annons

Syns man inte i tv-rutan tror folk att man inte längre finns på banan sade Carli Tornehave för en tid sedan som gäst i Go´kväll. Men enligt egen utsago är det full fart på verksamheten och någon brist på engagemang ser han inte.
För något år sedan hörde jag honom i radio från någon jazzfestival och jag frapperades att han lät lika bra då som han alltid gjort. Han har ju för länge sedan passerat strecket för att kunna luta sig bakåt och i princip inte behöva göra någonting. Men med sin lidelse för musiken har han till glädje för oss lyssnare fortsatt att hålla fanan högt. Han har en imponerande meritlista med egna skivor, filmer, tv, Melodifestivalen 6 gånger mellan 1962-66, populär Wivexgäst och mycket annat.
Efter att ha spelat vibrafon i olika band startade han sångkarriären i början på 60-talet. I Orkester Journalens april och majnummer 1960 står bl.a. följande att läsa. \"Unge sympatiske Carli Tornehave visar nu att han inte är bunden i något särskilt croonerfack. På sin nya skiva sjunger han fyra intima visor. Han strör inte socker på utan sjunger enkelt och naturligt\".
\"En av de mest lovande av våra vokalartister är Carli Tornehave. Han börjar mer och mer bli uppmärksammad, och eftersom han är en allvarligt syftande sångare som vill bli uppskattad för sin sång och inte billiga effekter\".
De här citaten stämmer fortfarande in på Carli som igår kväll tillsammans med Nevergreen Big Band bjöd på en gedigen session där det mesta av materialet var hämtat ur husguden Frank Sinatras repertoar. Carli kan sin Sinatra utan att plagiera honom in i minsta detalj. Men det viktigaste han lärt av Frankie är textningen och den perfekta indelningen. Dessutom äger han den sällsynt skickliga förmågan att töja och hänga på fraserna utan att fallera och hamna i baktakt. Allt sitter som det ska. Mellan låtarna bjöd Carli på ett trevligt mellansnack även om det ibland var lite error på minnesfunktionen. Men det får man ta med ett garv.
Nevergreen Big Band som stod för uppbackningen hade drillats av Björn Hedström.Många av de välklingande arrangemangen var allt annat än lättspelade. Men de ska all heder av sina insatser. Bandet kunde också presentera sin nya sångerska, Åsa Jonzon, känd nyhetsuppläsare på TV-4 mitt. Hon visade fina röstresurser i ett par duetter med Carli, What now my love och They can´t take that away from me.
Sammanfattningsvis en trevlig kväll som inleddes med mannekänguppvisning av Marinas och sedan nostalgiska återblickar med \"Sveriges Frank Sinatra\" och dans i bästa ballroomanda!
1. Med all rätt kan vi kalla Carli Tornehave för vår egen Frank Sinatra
2. Carli gav järnet tillsammans med bandet när han på sitt personliga sätt gestaltade Frankie

Mer läsning

Annons