Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sissel - riddare med hyllad röst

Annons
Sissel Kyrkjebö har provat på många musikgenrer, men drömmen har alltid varit att tolka den nordiska visskatten. På det nya albumet "Nordisk vinternatt" vågar hon steget. Tidsbrist ledde till att den ursprungliga planen på en sommarskiva fick en vintrigare ton.


- Men de flesta av sångerna är inte kopplade till någon årstid, säger Sissel Kyrkjebö.

Norskan som bor i Köpenhamn visar prov på brett skandinaviskt tänkande i urvalet. Norska, svenska, danska och isländska kompositioner finns med på "Nordisk vinternatt", bland andra "Du är den ende", det norska skillingtrycket "Denti , du astri" och den danska hyllningssången till vintern "Der er ingenting i verden så stille som sne".

- När jag var liten sjöng jag de nordiska sångerna och de har alltid legat mig varmt om hjärtat. Nu är tiden inne för mig att skjunga in dem, säger Sissel Kyrkjebö.

Genom åren har hon skaffat sig en diger meritlista: OS-låten 1994, kyrkomusik, samarbetet med rapparen Warren G som resulterade i hitlåten "Prince Igor", soundtracket till storfilmen "Titanic" och framgångsrika turnéer och tv-framträdanden. Mötet med producenten Kjetil Bjerkestrand var villkoret för det nya albumet - duon upptäckte att de delade kärleken till den nordiska sångskatten.

- Vi satt bland högar av nothäften och gick igenom sånger. Det var svårt, men fantastiskt roligt. Det finns så många fantastiska låtar och det var svårt att skära ner urvalet till 13 låtar. Men jag ville att folk skulle känna "är den redan slut" i stället för "Hur länge ska det hålla på?", säger Sissel Kyrkjebö.

Orsaken till att den ursprungliga planen på att släppa ett sommaralbum sprack var tidsbrist. Turné och jobbet med att göra ett album med klassisk musik för den brittiska marknaden spräckte schemat.

- Den skivan släpps till nyår, så nu är det fullt upp. Men jag har en inplanerad turné i Sverige, Danmark och Norge efter nyår, säger Sissel Kyrkjebö.

Du blev utnämd till Riddare av S:t Olavs Orden i oktober, hur kändes det?

- Det var fantastiskt, en rolig tillitsförklaring. Det kändes som en hedersbetygelse för alla år jag sjungit. När jag framträder för kungaparet i framtiden får jag väl bära den på klänningen. (PM)


Fakta

Namn: Sissel Kyrkjebö.

Ålder: 36 år.

Familj: Två döttrar.

Bor: Köpenhamn.

I cd-spelaren: "Hits for kids".

Senast lästa bok: "Elva minuter" av Paulo Coelho.

Aktuell med: Albumet "Nordisk vinternatt" släpps den 23 november.

Mer läsning

Annons