Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sissela Kyhle hittar humor i dödligt allvar

Annons
Tanken var att Sissela Kyhle skulle låta sin komiska ådra vila när hon efter flera år som underhållare tackade ja till en seriös roll på Stockholms stadsteater. Men när hon som systern från helvetet levererar sina sanningar kan det inte hjälpas, det blir väldigt roligt.


Dramatikern Edward Albees pjäs "Balansgång" är inte lika ofta spelad i Sverige som hans "Vem är rädd för Virginia Woolf". I båda fallen handlar det om medlemmar i en medelklassfamilj som älskar att hata varandra. Med ständigt välfyllda drinkglas i händerna skingrar de tristessen genom att skjuta sönder varandra med sylvassa elakheter.

Tobias och Agnes, spelade av Kjell Bergqvist och Chatarina Larsson lever i ett förstenat äktenskap. Agnes alkoholiserade syster Claire har tröttnat på torken och flyttat in för gått. Regelbundet, efter varje kraschat äktenskap, återkommer dottern Julia (Sofie Helleday) för att slicka såren hemma hos mamma och pappa. Alla grälar med alla men konflikten mellan systrarna är det verkliga minfältet.

- Så här har det pågått i åratal. Agnes och Claires konflikt är evig, och starkt sammanbindande. Tobias försöker utan framgång att medla mellan dem, säger Sissela Kyhle.

Julias uppdykande möter ingen entusiasm. Föräldrarna orkar inte engagera sig i dotterns problem, hennes återkomster har blivit till en förväntad men ovälkommen ritual.

- De är som familjen Addams. Vad är det här för någonting? tänker man först - samtidigt är det så mycket man känner igen.

Varför tar sig inte Claire samman, flyttar därifrån och skaffar sig ett eget liv? kan man undra. Agnes försitter inte ett tillfälle att tala om hur skönt det skulle bli om hon såg till att göra det.

- Claire tycker nog att Agnes hindrar hindrar henne, det är hon som förstör hennes liv, försvarar Sissela Kyhle sin karaktär.

En sen kväll dyker vännerna Edna och Harry, gestaltade av Marika Lindström och Ingvar Hirdwall upp i familjehelvetet. Familjerna är bästa vänner, de umgås ofta, men aldrig så här spontant utan förvarning.

- Edna och Harry är pjäsens katalysatorer, plötsligt bryter de totalt mot den konvenans deras umgänge vilar på. De blottlägger familjens strukturer och sätter alla inblandade på prov.

Ednas och Harrys intrång i den redan överbefolkade familjen provocerar fram en rad frågor, menar Sissela Kyhle. Vad är vänskap? Vad är rädsla? Vilka tillhör en familj egentligen? Det är frågeställningarna som Edward Albee radar upp.

- Det uppstår en massa frågetecken, men det här är inte en pjäs som ger några svar, säger hon.

Svart komedi eller psykologiskt drama? Sissela Kyhle har svårt att bestämma sig för vad "Balansgång" egentligen är för en sorts pjäs.

- Lite av båda. Liksom hos Norén är Albees repliker så infernaliskt tillspetsade att det ibland blir komiskt fast det som sägs egentligen är förfärligt, säger hon.

Dråpligt blir det i alla fall när Sissela Kyhles Claire har druckit för mycket gin och ska berätta för Julia om allt hon ställde till med under en av sina sällsynta utflykter in till stan för att shoppa.

Sissela Kyhle är mycket nöjd med att förfoga över en så stor spännvidd i sitt skådespeleri. En talang som sträcker sig från roliga "gubbar" som daladryge ljudteknikern Sture, "Tältprojektet" - sommarens humorturné med Johan Rehborg och Robert Gustafsson, till roller i pjäser som Margareta Garpes "Limbo" om kvinnor på ett behandlingshem.

- Risken finns alltid att det blir roligt när jag är med, säger Sissela Kyhle.

Hon berättar om ett tillfäller när en filmregissör blev rasande när han uppfattade komik som absolut inte skulle finnas där i en filmreplik som Sissela Kyhle levererade.

- Ingen har erbjudit mig att spela Ofelia i Shakespeares "Hamlet". Jag befarar att det skulle kunna bli drag av absurdism även där, säger hon.

Nu satsar Sissela Kyhle stenhårt på rollen som Claire i "Balansgång" som får premiär den 18 oktober och ska spelas i höst och under hela våren. I november reser hon till Australien för att spela soppteater på temat övervikt i samband med en föredragsturné som fetmaforskaren Stefan Rössner ska hålla.

- I januari sänder SVT humorserien "Nisse Hults historiska snedsteg". Per Svensson, Loa Falkman, Johan Rehborg och jag spelar karaktärer i den svenska historien. Jag gör Karl X Gustaf, Ulla Winblad och många andra, berättar Sissela Kyhle. (PM)

Mer läsning

Annons