Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siw och Robyn prisade av folkparkerna

Annons
Två hyllade kvinnliga artister - den ena veteran med många klassiker bakom sig, den andra hitmakare med eget skivbolag. Folkets Hus och Parker prisar Siw Malmkvist och Robyn med Tigertassen respektive Ulla Billquists stipendium.


Det har gått 50 år sedan Siw Malmkvist folkparksdebuterade. Då reste Landskronatjejen Sverige runt med jazzlegenden Arne Domnérus.

- Skåne till Lappland. Det var roligt, jag var inte så berest på den tiden, säger Siw Malmkvist.

Hur reagerade du när du fick Tigertassen?

- Jag blev förvånad. Först visste jag inte att priset fanns. Egentligen skulle jag ha mottagit det i somras, men jag har inte haft tid förrän nu. Men om Lill-Babs har fått det så är jag i gott sällskap, säger Siw Malmkvist.

Motiveringen från Tigertassjuryn, priset delas ut av folkparkernas organisation och Parken Zoo i Eskilstuna, pekade på Malmkvists många år i branschen och de senare årens succé i Tyskland. Under hösten tvingades hon avbryta en turné där efter att ha fått en trombos, ett slags blodpropp. Efter nyår ska hon tillbaka till de tyska scenerna tillsammans med norskorna Wenche Myhre och Gitte Henning.

Robyn har antagligen tillfrisknat tidigare än så. Hon tvingades tacka nej till ceremonin där Ulla Billquists stipendium på 25 000 kronor delades ut eftersom hon låg hemma med feber. I motiveringen till priset skriver Folkets Hus och Parker att "Robyn gör musik med hjärta och hjärna och bjuder på en musikalisk resa där gränser prövas och korsbefruktas. Robyn går sin egen kreativa väg och är därför en popdrottning med respekt." (PM)

Mer läsning

Annons