Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själfull house med Spånka

Annons
"Det blir som det blir" var den enda regel som housekollektivet Spånka Nkpg satte upp inför arbetet med nya plattan "City of the golden king". Resultatet blev en 80-talsklingande soulful house-platta med Marit Bergman och Moneybrother som gästsångare.


En dag fylld av intervjuer på ett hotellrum i Stockholm. En ovan situation för Bosse Sundborg, Anders Gretzelius, Fredrik Bjuvander och Fredric "Frosche" Lindgren i Norrköpings stolthet Spånka Nkpg. De gör fler intervjuer under den här dagen än de gjort tidigare under bandets karriär. Efter den guldsäljande singeln med Malin Baryard förra året, och det faktum att både Marit Bergman och Anders "Moneybrother" Wendin medverkar på nya skivan "City of the golden king", har de äntligen fått den uppmärksamheten de behöver för att kunna ta det sista steget. Att kunna leva på sin musik.

- Vi har egentligen inte möjlighet att fokusera på presskontakten på samma sätt som band som ligger på större bolag. Det är klart att vi får draghjälp av att Marit Bergman och Moneybrother är med på skivan. Men det är absolut inte något vi gjort för att bli kända. Vi hade ju ingen aning om att hon skulle vinna en massa grammisar eller att han skulle bli en superstar, säger Anders Grentzelius.

- Självklart vore det en dröm att kunna leva på musiken men det får aldrig komma före musiken. Vi måste alltid göra den musik vi vill i första hand, säger Bosse Sundborg.

Samarbetet med Marit Bergman och Moneybrother kom sig egentligen av en slump. Marit Bergman hade länge gillat Spånka och de hade pratat länge om att göra något tillsammans.

- Det passade aldrig in i våra tidsplaner, men så spelade hon i Norrköping och vi pratade lite med henne och sa "nu gör vi det", säger Anders Grentzelius.

Resultatet är en soulig poplåt som för tankarna till Madonnas tidiga plattor. Marit Bergman visar upp en helt annan sida än den vi vant oss vid.

- Det var jättespännande att jobba med henne. Vi var helt inställda på att det kanske inte skulle fungera, att hennes röst inte skulle passa. Men sedan när vi hörde resultatet så var det ju skitbra, säger Fredrik Bjuvander.

- Det låter lite som en blandning av Lisa Stansfield och Madonna från 1984, säger Anders Grentzelius.

I fallet Moneybrother var det helt enkelt så att han ringde upp Anders Grentzelius och bad Spånka remixa hans singel "They´re building walls around us".

- Och sedan frågade vi om han vill vara med på vår skiva med låten. Det roliga med Anders var att han satte sin sång på första tagningen! Det har jag aldrig varit med om att någon gjort tidigare. Vi hade ju köpt in en massa fika och förberett oss på en dag i studion, och så var det över på fem minuter, säger Anders Gretzelius och skrattar.

Under intervjun pratar bandmedlemmarna ofta om hjärta och ärlighet, om hur mycket själ de har lagt ned i "City of the golden king". Men trots det finns en viss oro inför hur plattan blir mottagen.

- Jag låg och funderade på det där. Antingen förstår folk att vi verkligen lagt ner vår själ i den här skivan, eller så tycker de att "Spånka har blivit pretto". Men jag hoppas att de tycker att vi tagit vår musik ett steg längre sedan förra plattan. Men det är ju inte mästaren som ska bedöma om det är ett mästerverk eller inte. Det är upp till betraktaren, säger Fredric "Frosche" Lindgren.

Eller som Bosse Sundborg utrycker det på frågan vad som borde stå i recensionen av plattan:

- Som en bred spårvagn på en själfull väg.

"City of the golden king" släpps den 16 april, men redan nu finns förstasingeln med samma namn ute i butikerna. Andra singeln, "She can´t love you" med Marit Bergman på sång, släpps den 16 mars. Närmast väntar en turné i Sverige med start på Mosebacke i Stockholm den 1 april. (PM)

Mer läsning

Annons