Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själfull house med Spånka

"Det blir som det blir" var den enda regel som housekollektivet Spånka Nkpg satte upp inför arbetet med nya plattan City of the golden king.
Resultatet blev en 80-talsklingande och soulig house-platta med Marit Bergman och Moneybrother som gästsångare.

Annons
Bosse Sundborg, Anders Gretzelius, Fredrik Bjuvander och Fredric "Frosche" Lindgren i Norrköpings stolthet Spånka Nkpg har äntligen fått den uppmärksamheten de behöver för att kunna ta det sista steget. Att kunna leva på sin musik.
Efter den guldsäljande singeln med Malin Baryard förra året, medverkar nu både Marit Bergman och Anders "Moneybrother" Wendin på nya skivan City of the golden king.
Det är klart att vi får draghjälp av att Marit Bergman och Moneybrother är med på skivan. Men det är absolut inte något vi gjort för att bli kända. Vi hade ju ingen aning om att hon skulle vinna en massa grammisar eller att han skulle bli en superstar, säger Anders Grentzelius.
Samarbetet med Marit Bergman och Moneybrother kom sig egentligen av en slump. Marit Bergman hade länge gillat Spånka och de hade pratat länge om att göra något tillsammans.
Det passade aldrig in i våra tidsplaner, men så spelade hon i Norrköping och vi pratade lite med henne och sa "nu gör vi det", säger Anders Grentzelius.
Resultatet är en soulig poplåt som för tankarna till Madonnas tidiga plattor. Marit Bergman visar upp en helt annan sida än den vi vant oss vid.
Det var jättespännande att jobba med henne. Vi var helt inställda på att det kanske inte skulle fungera, att hennes röst inte skulle passa. Men sedan när vi hörde resultatet så var det ju skitbra, säger Fredrik Bjuvander.
Det låter lite som en blandning av Lisa Stansfield och Madonna från 1984, säger Anders Grentzelius.
I fallet Moneybrother var det helt enkelt så att han ringde upp Anders Grentzelius och bad Spånka remixa hans singel They're building walls around us.
Och sedan frågade vi om han vill vara med på vår skiva. Det roliga med Anders var att han satte sin sång på första tagningen! Det har jag aldrig varit med om att någon gjort tidigare. Vi hade ju köpt in en massa fika och förberett oss på en dag i studion, och så var det över på fem minuter, säger Anders Gretzelius och skrattar.
Under intervjun pratar bandmedlemmarna ofta om hjärta och ärlighet. Men trots det finns en viss oro inför hur plattan blir mottagen.
Antingen förstår folk att vi verkligen lagt ner vår själ i den här skivan, eller så tycker de att "Spånka har blivit pretto", säger Fredric "Frosche" Lindgren. Men det är ju inte mästaren som ska bedöma om det är ett mästerverk eller inte. Det är upp till betraktaren. (PM)

Spånka Nkpg samarbetar med Marit Bergman och Moneybrother på nya plattan City of the golden king som släpps den 6 april. Singeln She can't love you med Marit Bergman på sång släpps den 16 mars.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mer läsning

Annons