Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skådespelaren Kent Andersson är död

Annons
En av Sveriges mest stridbara skådespelare har avlidit. Kent Andersson avled, mitt uppe i repetitionerna av "Ett drömspel" på Stadsteatern i Göteborg. Manusförfattare, poet, skådespelare, revyman - alltid med den lilla människan i åtanke.


Tidigare i år utsågs Kent Andersson till hedersdoktor på humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Motiveringen löd: "Med sitt samhällsengagemang och sin fenomenala språkkänsla synliggör Kent Andersson med ömsinthet, respekt och medkänsla den lilla människan". Under sin karriär hann han blanda arbetssätt, roller och scener på ett sätt som är få förunnat. Komik i svenska familjefilmer som "Göta kanal" och "Jönssonligan på Mallorca" blandades med den banbrytande scenkonsten han och Lennart Hjulström arbetade fram i klassikern "Flotten" på Stadsteatern i Göteborg 1967. Under slutet av 90-talet förknippades han med revymakande på Aftonstjärnan i Göteborg, dit han återvände efter att ha ingått i Dramatens fasta ensemble. På Aftonstjärnan skrev och spelade han i revyer med udden riktad mot makten - ett självklart förhållningssätt för den frispråkige förkämpen för samhällets svaga.

Den 2 december skulle han ha medverkat i premiären på Strindbergs "Ett drömspel" på Stadsteatern i Göteborg, i rollen som diktaren. Kent Andersson skulle ha fyllt 72 år samma dag.

- I dagsläget vet vi inte hur vi ska göra. Vi är fortfarande tagna av beskedet, säger Elisabeth Andersson på teaterns marknadsavdelning. (PM)

Mer läsning

Annons