Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skicka med ungarna popcorn!

Två filmer, Finding Neverland och Hitch, har Sverigepremiär på SF Bios biografer i morgon.

Annons
En av dem går upp i Sundsvall. Finding Neverland är ett drama om Peter Pan-författaren JM Barrie, spelad av Johnny Depp, med Kate Winslet, Julie Christie och Dustin Hoffman i rollistan. Filmen var flerfaldigt Oscarsnominerad vid galan för några veckor sedan. Regissören Marc Forsters förra film var Monster ´s ball, med Halle Berry och Billy Bob Thornton i huvudrollerna.

Hitch är en romantisk komedi om en kontaktförmedlare, en dejtingdoktor, spelad av Will Smith. Förutom Smith känner nog den genomsnittlige biobesökaren inte igen någon i rollistan. Den med utpräglad babekoll kanske har kläm på Eva Mendes och Amber Valletta och några känner igen Michael Rapaport, förmodligen utan att veta vad han heter. Regissören Andy Tennant gjorde senast filmen Sweet home Alabama.

Vad är det då som gör att endast Hitch går upp på bio i Sundsvall i morgon och båda filmerna går upp i till exempel Umeå? Publiksiffror, så klart. Det måste det vara. Fler människor går på bio i Umeå så då premiärvisas två filmer där. Men varför kommer just Hitch hit av dessa två? Vinner den verkligen den
kommersiella dragkampen mot Finding Neverland?

Komedi mot drama? Jo, där vinner Hitch. Ungdomar som vill garva köper popcorn medan 30-plussare som vill känna istället dricker kaffe när de kommer hem. Och biograferna vill sälja snask. Men Johnny Depp, Kate Winslet och Dustin Hoffman mot Will Smith? Där är det övervikt för Neverland. Och om man ser till den
uppmärksamhet som Finding Neverland fick under Oscarsgalan så drar den ifrån ännu mer. Vem har hört talas om Hitch? Och i filmmakarfrågan är det solklart. Den som är ute efter en regissörsfilm vänder sig givetvis mot Marc Forster.

Men det är ändå Hitch som kommer hit. Så till alla som vill se filmer som En långvarig förlovning, Finding Neverland eller Gråta med ett leende på den ordinarie repertoaren i Sundsvall kommer följande uppmaning: Se till att era ungar tar med eget snask när de går och ser Will Smith. Köp istället popcorn
själva när ni ska se nästa Draken-film. Och gå mer på bio. När ni väl är där så passa också på att önska filmer. Skicka också dina önskemål till SF Bio. Gör Sundsvall synlig som biostad. Hjälp till att bryta skräck- och komeditrenden på vår enda biograf.

Salong Draken gör som vanligt sitt för att variera utbudet. I morgon är det premiär för En öm kyss i regi av Ken Loach. Nästa vecka kommer den mysiga Garden state, en av många filmer av i dag där 20-30-åringar ställer sig de stora frågorna om jaget, livet och döden. Och missa inte veckans film, Ta mina ögon, som visas sista gången i kväll.

Mer läsning

Annons