Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skifs sätter smoking på schlagern

Annons
Rod Stewart har gjort det, Robbie Williams likaså. Nu drar Björn Skifs på sig smokingen och spelar in örhängen från 30- och 40-talen. Själv ser han sig som pionjär, idén till nya skivan "Decennier - sånger från en annan tid" har han burit på sedan 1974.


- Min hesa och ganska raspiga röst, kan ju påminna om Rod Stewarts. Det är väl i så fall den enda likheten. För mig är den här skivan en gammal idé, säger han.

Mitt under hysterin kring "Hooked on a feeling" 1974, Björn Skifs superhit som som första svenska låt blev etta på USA-listan, råkade han höra en platta med den svenskättade amerikanen Harry Nilsson.

- Han var ju en popkille, men här sjöng han amerikanska standards till full symfoniorkester. Det lät ljuvlig, jag tänkte direkt att jag någon gång skulle vilja göra likadant med den svenska melodiskatten, säger Björn Skifs.

Samme Harry Nilsson hade sin största hit med "Everybody's talkin" som blev tema i filmen "Midnight cowboy". Nilsson var också suparbroder med John Lennon under dennes exil i Los Angeles efter separationen från Yoko Ono.

Björn Skifs tankar på att göra en djupdykning i det svenska visarkivet återkom i slutet av 80-talet, men det är först nu han har lyckats få ett skivbolag att tända på idén.

- Det gjordes otroligt fina låtar i Sverige innan rocken och popen tog över. Jag inbillar mig att vi behöver den här romantiken igen - som en motreaktion mot allt det aggressiva och hårda vi får i oss i dag, inte minst i rapplåtarna.

Till "Decennier - sånger från en annan tid" har Björn Skifs valt ut välkända, ibland bortglömda, schlager och melodier från 30-, 40- och 50-talen. Jules Sylvain och Kai Gullmar har fått bidra med var sin klassiker, men det är Thore Ehrling och Povel Ramel som dominerar bland låtskrivarna.

- Jag är ramelist, helt enkelt. De flesta känner Povel Ramel som ordvrängare och för hans humoristiska sidor. Jag vill lyfta fram honom som den enastående kompositör han är. "Följ mig bortåt vägen" och "Underbart är kort" är riktigt fina låtar, helt jämförbara med vilka internationella evergreens du än väljer.

Det är originaltexterna Björn Skift sjunger på alla tolv låtarna, med undantag för två rader i en "En stilla flirt" som Jules Sylvain skrev för Tutta Rolf till filmen med samma namn 1933.

- Den inleds med orden "Jag är en liten Eva, som finner lust att leva". Inte ens jag kunde sjunga det med trovärdighet, säger Björn Skifs med ett självironiskt skratt.

Thore Ehrlings "Regntunga skyar" från 1940 ser han som en av de få riktiga blueslåtarna som har skrivits i Sverige. "Utan dig" av Louise Hoffstens far, orkesterledaren Gunnar Hoffsten, från 1952 blev en hit i USA. Den spelades in som "I confess" av både Perry Como och Sarah Vaughn. Björn Skifs passar också på att avliva myten om att Thore Ehrling skulle ha stulit några takter ur Charles Trenets megahit "La mer" när han skrev "Till dig".

- "Till dig" gavs ut redan 1942 så är det någon som tjuvat så är det Trenet, säger han.

Till en av låtarna, Thore Ehrlings "En månskenspromenad" har Björn Skifs bildat sångkvartett tillsammans med Lena Philpsson, Martin Stenmarck och Anna-Lotta Larsson.

- Vi har sjungit just den här låten tillsammans på "Speldosa" (sommarshowen som Björn Skifs arrangerade i Sälen i många år). Vi skulle göra ett nummer från 91:ans tid. Av en ren slump passade våra röster väldigt bra ihop.

"Speldosa" gick i graven förra sommaren när Björn Skifs behövde all energi för att förbereda "Björn Skifs Show" som gick för fulla hus på Cirkus i Stockholm och Eriksberg i Göteborg. Den blev hans första steg in i den elegantare smokingvärlden där han ännu stryker omkring på den nya plattan.

Peter Jöbacks "oslagbara" rekord knäckte Björn Skifs i våras då hans "Håll mitt hjärta" legat på 111 veckor på Svensktoppen. Låten ligger forfarande kvar efter 137 veckor på listan, noteringen gäller söndagen den 4 december.

- Den är enkel, den handlar om tröst som ju är något som alla behöver. En naken låt som blottar ett naket hjärta, säger han som förklaring till framgången.

I december är Björn Skifs gästartist i Jill Johnsons julshow i Hasses Lada i Båstad. Till våren fortsätter deras gemensamma turné tillsammans med Putte Wickman. Förberedelser pågår också för någon form av show till nästa höst. Till dem som spekulerat om att Björn Skifs kan dyka upp som joker i Melodifestivalen har han klara besked.

- Kompositörer hör av sig nästan varje år och jag tackar alltid nej, av princip. Jag var färdig med Melodifestivalen 1981 då jag hade vunnit två gånger. Tävlingen ska vara ett forum för nya artister som får en chans att visa upp sig, säger Björn Skifs. (PM)


Björn Skifs:

Ålder: 58 år.

Bor: i Haninge, söder om Stockholm.

Uppvuxen: i Vansbro, Dalarna.

Familj: Frun Pernilla och två söner.

Yrke: Popidol i Slamcreepers, solosångare, filmskådespelare, musikalartist, farsaktör, entertainer.

Oväntad talang: "Jag är en jättebra kubbspelare."

Aktuell med: Skivan "Decennier - sånger från en annan tid". (PM)

Mer läsning

Annons