Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjut inte på nerladdaren

Annons
Vi lever på 2000-talet, när allt kan hända och också gör det. Nu tänker jag inte på dokusåporna, utan mer på teknikens framsteg.
Hur lätt det är att ladda ner musik, tv-program och filmer. Klicka på länken på morgonen, gå till jobbet, och när du kommer hem är filmen klar att se. Och då talar jag inte om nån möglig film som visas mitt i natten på TV3, utan nyaste nytt.
I söndags såg jag Be cool med John Travolta, uppföljaren till den lysande rullen Get Shorty, och i onsdags blev det Hostage, actionrulle med Bruce Willis.
Okej, kvalitén var inget vidare, men bara ett par dagar efter premiärerna i USA hade jag filmerna på min dator.
Och nu ska det bli olagligt att hålla på med sånt, proposition ligger och väntar på att klubbas igenom i riksdagen. Går det igenom ska antipiratagenter smyga omkring och spana på såna som mig. Hur fan det nu ska gå till, jag är ju inte direkt ensam om att ladda.
Istället borde de fråga sig VARFÖR jag laddar.
Dels är CD-skivor väldigt dyra. 200 spänn för en skiva, som du kan få gratis på nätet. Vill du bränna den så kostar en cd-skiva 3-4 kronor. Viss skillnad.
I fallet med filmer och tv är det lite annorlunda. Varför laddar jag till exempel inte ner The ring 2? Jo, den har premiär i USA och Sverige samtidigt. Då går jag hellre på bio, för där är film bäst.
Jag betalar gärna 85 spänn för att se Be cool, eller ja, nu var den ju rätt kass, men ni hajjar tankegången. Men jag har ingen lust att vänta på filmen ända tills 15 april, då den får svensk premiär. Ergo - jag laddar ner den.
Nu är det trots allt 2005, tekniken finns, och då borde filmer få premiär samtidigt över hela världen.
Likaså gäller det tv-program som man är nyfiken på. Det har snackats mycket om Lost och snart kommer lika omtalade Desperate housewives.
Själv är jag inne på avsnitt 18 på Lost, och avsnitt 15 om de desperata hemmafruarna. Såg du sista avsnittet av 24 igår? Grattis. Jag har sett mer än halva säsongen av nästa omgång.
Om programmen finns tillgängliga så varken orkar eller vill jag vänta tills nån svensk tv-kanal visar programmen. Och jag kan helt klart tänka mig att betala en slant för att tanka över nya säsonger av 24, The shield, Deadwood och Carnivale.
Och detta gäller delvis musiken också. Varför ska jag vänta på att lyssna på nya skivor av U2, New Order eller Kent? Om deras musik ligger på nätet finns ingen anledning.
Det gäller i och för sig inte rabiata Kent-älskare. De diskuterar helt seriöst på Kents hemsida att de som laddade ner skivan i lördags inte är äkta Kent-fans. Vilken sandlåda. Jaja.
Vi kommer få en generation av nedladdare oavsett lagar och förordningar, så sänk istället priset för musik på nätet, och ge bonusgrejer till fansen, sånt som inte kan laddas ner. t-shirt, live-dvd eller billigare konsertbiljetter.
Tekniken finns ju, så varför straffa dem som använder sig av den? Korkat.

Mer läsning

Annons