Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön design för trendig trädgård

Annons
Att påta i jorden är inte längre ett gissel utan ett fritidsintresse med kredd. Röhsska museet i Göteborg hakar i sommar på trädgårdstrenden med utställningen "Grönt är skönt". Här hittar man allt från barockgobelänger med botaniska motiv till trädgårdshandskar i senaste design.


- Trädgården ligger i tiden för att vi har upptäckt hur bra vi mår av att vistas i våra uterum. Vi behöver påta i jorden och plantera blommor som kontrast till våra högteknologiska liv där vi pratar i mobilen, sitter vid datorn och stressar runt, säger Bodil Gyllenberg Pärnevi som har producerat utställningen.

För Röhsska är det viktigt att fånga upp det nyvaknade intresset för trädgårdar och hur vi ska utforma och sköta dem.

- Det händer så mycket med uterummet just nu - med alla dessa trädgårdsprogram i tv, böcker om trädgårdar, utemöbler, växthus, ergonomiska redskap och miljövänliga maskiner som inte låter så mycket. Trädgården och trädgårdsdesign ligger verkligen i tiden.

Förutom att kunna laga exotisk mat och inreda hemmet personligt bör man alltså snabbt lära sig att anlägga en vacker och helst originell trädgård om man vill hänga med.

Formgivarna, som vet vartåt det blåser, har varit snabba med att förse oss med de rätta möblerna, växthusen, fågelbaden och dekorationerna som vi bör ha i våra trädgårdar. En kratta är inte längre bara en kratta. Ska vi stressa av med trädgårdsarbete är det viktigt att redskapen är ergonomiskt riktiga så att vi inte ådrar oss belastningsskador i stället.

-- Formgivarna har verkligen tänkt till och det finns mycket nya goda idéer. Det ställs helt andra krav på en utemöbel än den stol som vi sitter på inomhus. Den ska tåla fukt, väder och vind och den får inte välta när vi sätter oss på den, förklarar Bodil Gyllenberg Pärnevi.

Utställningen ska inspirera oavsett om man har en stor villaträdgård, en liten radhustäppa eller bara vill göra det lite mysigt på sin balkong.

På Röhsska museets tidigare stängda gård växer det vanligtvis bara asfalt. I sommar står dörrarna öppna så att besökarna kan vandra ut i fyra trädgårdar med olika karaktär anlagda av landskapsarkitekterna från Naturorienterad Design. Innan man når fram till oaserna måste man dock passera ett virrvarr av stormfällda träd.

- Det är Skogsvårdsstyrelsen som har getts tillfälle att ge en bild orkanen Gudruns härjningar. Samtidigt vill man informera naturovana storstadsbor om att det kan vara förenat med livsfara att slå sig ned med sin termos intill en rotvälta, säger Bodil Gyllenberg Pärnevi.

Trä är fortfarande det dominerande materialet i nydesignade utemöbler. Betong, stål och aluminium är frammarsch. Plasten finns kvar men börjar dra sig tillbaka. En betongbänk med inbyggd elvärme för åretruntbruk och en inbjudande utefåtölj av pilkvistar och armeringsjärn är några av de spännande nyheterna.

Rostfria utegrillar i snygg design fjärmar sig allt mer från de snabbrostande modeller man tidigare köpte billigt på bensinmacken. För att göra det möjligt att kombinera intresset mat-trädgård fullt ut finns nu hela köksbänkar i aluminium för utebruk med vattenanslutning, hoar och allt.

Trädgårdshistorien representeras bland annat av en gobeläng med trädgårdsmotiv, Björn Hulténs klassiska fällsstol från H55 och jugendmöbler av grenar och rötter så att de skulle ge intryck av att vara vuxna direkt ur gräsmattan.

- Vi har inbjudit ett 30-tal konsthantverkare att komma med förslag till 2000-talets trädgårdsurna. Variationen är slående både vad gäller form och material, säger Bodil Gyllenberg Pärnevi.

En blompotta kan i dag vara en svart platta avsedd att odla mossa på, ett fågelbad i betong med planteringsgropar eller en klassisk, glaserad kruka med romantiskt fjärilsmönster.

"Grönt och skönt" tar ett brett grepp på all design som kan anknytas till trädgården. Därför visas funktionella gräsklippare, fotriktiga trädgårdsskor, greppvänliga sekatörer och blomdesignade trädgårdshandskar sida vid sida med möbeldesign, konsthantverk och rena konstföremål.

Till de senare hör Tobias Wassbergs installation "Gäddans syn på näckrosen" som ger besökaren möjlighet att betrakta näckrosens blad ur gäddans undervattensperspektiv.

"Grönt är skönt" visas mellan den 22 juni och 21 augusti. (PM)

Mer läsning

Annons