Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön och tekniskt fulländad filmkonst

Flying daggers

Annons
Flying daggers är gjord av kinesiske skönhetsmästaren Zhang Yimou, som med övertygande stilsäkerhet växlar mellan sitt lands nutid och forntid. Filmen är en så kallad wuxia-film, en film om stridskonst och ridderlighet i historisk kinesisk miljö.
Handlingen utspelas i slutet av Tang-dynastin (618-907 e Kr). Kejsardömet befinner sig i kris och hotas av rebellgruppen Flygande knivarna. Polismästaren Leo ger sin närmaste man Jim i uppdrag att infiltrera gruppen, främst genom att förföra den blinda dansösen Mei. Hon tros vara dottern till rebellernas döde ledare.
Det blir upptakten till ett spännande och i sanning färgsprakande sagoäventyr till häst och till fots, med alltmer känsloladdade inslag av kärlek, passion, svartsjuka och dödlig hämnd. Historien gör överraskande vändningar, likaså de tre nämnda huvudpersonerna.
Zhang Yimou tillämpar wuxia-genrens alla element, och gör det enastående skickligt och snyggt, ibland nästan alltför vackert. Vapenstriderna och de spektakulära knivkastningarna försvagar här och var den redan tunna psykologiska gestaltningen, men de är iscensatta med imponerande koreografiskt mästerskap. Helt fantastiska är filmens två absoluta höjdpunkter, en bataljsekvens i en bambuskog och slutstriden i häftigt snöglopp.

Mer läsning

Annons