Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckfärd i öknen blev egen roadmovie

Annons
Skräckfärden genom öknen anförd av en psykiskt sjuk man slutade med att Björne Larson lämnades bunden i ett skjul. Väl hemma i trygga Sverige började han skriva om sina upplevelser. Det resulterade i filmen "Kill your darlings", en roadmovie baserad på den overkliga verkligheten.


- Jag upplevde en väldigt jobbig tid, det var det vidrigaste jag har varit med om. Jag kom hem med förföljelsemani, men skrev väl av mig det som hade hänt. Och första dagen på inspelningen kom karaktärerna till liv, det var en enormt häftig känsla, säger Björne Larson.

"Kill your darlings" är gjord av en svensk regissör, med tre av våra hetaste svenska filmskådespelare i huvudrollerna: Alexander Skarsgård, Fares Fares och Andreas Wilson. Men den är helt och hållet inspelad i USA, med flera amerikanska stjärnor i övriga roller. Konceptet är också så klassiskt amerikanskt som man kan tänka sig: en roadmovie befolkad av diverse udda karaktärer. Biopubliken får bland annat möta en självmordsbenägen transvestit, en stenhård torped, en manipulativ förförerska och en blåögd manusförfattare som drömmer om att slå igenom stort i Hollywood.

Trots att scenariot tycks overkligt baseras grundstoryn på Björne Larsons egna upplevelser. Precis som filmens huvudperson Erik reste han till Los Angeles för att pröva sin lycka som manusförfattare. Skrivandet gick oväntat trögt och han kände sig mer och mer ensam och isolerad. Det är en upplevelse som Andreas Wilson, som spelar Björne Larsons alter ego i filmen, känner igen sig i.

- Så kände jag också när jag åkte till Los Angeles första gången. Det är en ganska hård stad att vara ensam i. På samma gång som det är mycket energi och grejor på gång och allt är möjligt kan energin verka mot en om man är där själv och inte vet hur man ska närma sig folk. Då blir man väldigt väldigt ensam i stället, säger Andreas Wilson.

När en fascinerande främling föreslog Björne Larson en resa genom öknen till Mexiko tackade han ja till förslaget - trots att varningsklockorna tidigt började ringa. Mannens spontana infall som i början verkat så charmiga blev mer och mer absurda och gradvis insåg svensken att hans reskamrat led av personlighetsklyvning och egentligen var inskriven på ett mentalsjukhus. Resan slutade i öknen, i det skjul där Björne Larson lämnades bunden, förödmjukad och livrädd.

- Jag var det perfekta bytet. En naiv blåögd svensk kille långt borta hemifrån, sökande. Jag ville så gärna hitta någonting annat, något att berätta. Och så kommer den här mannen, säger han med en lätt suck.

Manusskrivandet blev hans självterapi. Hemma i Sverige skrev han ner vad som hade hänt och tog hjälp av vännen Lisa Taube och manusförfattaren och producenten Johan Sandström för att få lite distans till berättelsen. Slutresultatet blev en mix av det verklighetsbaserade händelseförloppet i öknen och den fiktiva komedi om depressioner som han hade kört fast med i Los Angeles.

Redan från början hade han knutit kompisarna Alexander Skarsgård och Fares Fares till projektet. Senare tillkom Andreas Wilson och det amerikanska teamet där bland andra Lolita Davidovitch ("Blaze"), Julie Benz ("Buffy & vampyrerna") och Greg Germann ("Ally McBeal") ingick.

- Jag ville ha mycket kontraster i filmen. Både drama och komedi, både svartvitt och färg, både amerikanska stjärnor och svenska skådisar. De där tre svenska hunkarna har man ju aldrig sett i samma film. De är jättepopulära och så enormt olika - det var det jag tyckte var så häftigt, säger Björne Larson.

De tre svenska "hunkarna" hade inga problem med att smälta in i teamet. De amerikanska stjärnorna var lätta att samarbeta med och visade inga divalater, säger de. Men det bestående minnet handlade framför allt om vädret:

- Det var 50 grader i öknen, säger Fares Fares. Men jag tyckte det var skönt. Man dricker vatten, man kyler ner sig - kyla är värre.

- Annars var det ganska tufft och kort om tid - stressigt, fyller Andreas Wilson i.

Skådespelarna sticker inte under stol med att de gärna skulle ha haft längre tid på sig under filminspelningen. "Kill your darlings" fick aldrig några bidrag från Svenska filminstitutet utan är gjord på pengar som skrapats ihop av Björne Larson. Den tajta ekonomin gjorde att tiden för inspelning blev knapp.

- Det var en otroligt lärorik resa, nyttigt som fan och en fruktansvärd utmaning. Man var livrädd många gånger under inspelningen för att det var så ont om tid, säger Alexander Skarsgård.

För skådespelarna innebar "Kill your darlings" ett spännande Hollywood-äventyr som fortsätter när filmen senare i april visas på Tribecafestivalen i New York, men för Björne Larson vände arbetet med filmen upp och ned på hela livet. Nu har han flyttat tillbaka till USA med sin fru och jobbar på nästa projekt, en filmatisering av en av Elsa Beskows sagor.

- För mig har det här inneburit en så enorm personlig utveckling, säger han. Jag har min bakgrund inom reklambranschen och det var som om jag var tvungen att gå igenom det här för att få en riktigt stor livsläxa. Jag är så otroligt glad för det!

"Kill your darlings" har svensk premiär den 13 april. (PM)

Mer läsning

Annons