Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckfilmerna du måste se på Halloween

/

Det finns en uppsjö av läskiga filmer som passar bra att se när det är Halloween, eller Alla helgons dag, som vi kallar det i Sverige. Det finns också en mängd olika genrer, som t.ex. seriemördare, utomjordingar, vampyrer, zombies, folk besatta av djävulen, etc. Här listas de 25 kanske viktigaste skräckfilmerna, som alla bör ha sett innan monstren anfaller.

Annons
Utomjordingar
Alien (1979) Besättningen på rymdskeppet Nostromo får oväntat besök av en organism som är mer sugen på blod än kaffe.

Seriemördare
Halloween (1978) 6-årige Michael Myers mördar sin syster, och spärras in på sinnessjukhus. 15 år senare rymmer han, inte det minsta rehabiliterad.
Liftaren (1986) - Unge Jim plockar upp en liftare, vilket han snabbt ångrar då denne är en fullblodspsykopat som gör Jims liv till ett helvete.
Motorsågsmassakern (1974) - Lätt motbjudande film, baserad på en verklig händelse, om en skogstokig familj som dödar folk och äter upp dem till middag. OBS! Undvik den sunkiga re-maken som gjordes 2003.
Psycho (1960) Seriemördarfilmernas moder. Schizofrene Norman Bates förvarar sin döda morsa i källaren och tar livet av de som kommer mellan honom och mamman.
Saw (2004) Två män instängda i en källare kämpar för att överleva en sadistisk vettvillings påhitt. En av de senare årens otäckaste filmer.

Besatthet
Evil dead (1981) Fyra ungdomar åker till en avlägsen stuga. I källaren hittar de De dödas bok, och lyckas väcka upp en ohygglig demon. Snart blir de besatta en efter en. Fick två hyfsade uppföljare som också tål att ses.
Exorcisten (1973) Max von Sydow spelar prästen Merrin, som ska försöka driva ut en demon ur lilla flickan Megan. Med all rätt en klockren rysarklassiker.
The Shining (1980) Jack Nicholson blir bindgalen när han ska vakta ett hotell under vintermånaderna. Förmodligen en av de läskigaste filmer som någonsin spelats in.

Zombies
28 dagar senare (2002) En mystisk smitta som väcker upp de döda sprider sig i Storbritannien. En grupp människor flyr för sina liv, i jakt på ett ställe där de kan skydda sig.
Dawn of the dead (2004) En av få remakes som är bättre än originalet (som kom 1978). Även här är det en smitta gör att de döda vaknar till liv, hungriga på kött. Några överlevande barrikaderar sig inne i ett köpcenter. Resident evil (2002) Ett militärt forskningscenter drabbas av en inkräktare som släpper lös ett virus. Först dör alla som utsätts, men efter ett tag vaknar de upp givetvis sugna på människokött.

Vampyrer
Bram Stoker\'s Dracula (1992) Suggestiv och bokstavstrogen film om den blodsugande greven. Han reser till London och skräcken breder ut sig, varpå vampyrdödaren Van Helsing gör entré.
Near dark (1987) Osedvanligt brutalt vampyrgäng sprider skräck längs vägarna i amerikanska södern. Bill Paxton (Apollo 13, Twister) och Lance Henriksen (Millennium, Alien vs Predator) gör sina första stora roller här.
Nosferatu (1922) stumfilmsklassiker som än idag orsakar kalla kårar. Bygger löst på Bram Stokers bok, men här heter den törstige greven Orlok, som tänker bygga upp en bas i Tyskland.

Spöken
Sjätte sinnet (1999) En av senaste årens största rysarframgångar. Bruce Willis spelar en psykolog som ska hjälpa en liten pojke (Haley Joel Osment) som \"ser\" döda människor. Fantastiska rollprestationer av Willis och Osment.
Terror på Elm Street (1984) Freddy Kruger gör sitt första framträdande med sin rakbladshandske, som används för att snitta upp de ungdomar som faller i sömn. Fick många uppföljare, den ena sämre än den andra. Men originalet håller fortfarande.
The grudge (2004) Ruskig remake på japansk rysare om en ond ande som tar kål på alla som besöker ett hus där en familj dött några år tidigare.
The ring (2002) Alla som ser på ett videoband dör oförklarligt. En ung journalist börjar undersöka saken, men det dröjer inte länge förrän hon själv drabbas av förbannelsen.

Naturens hämnd
Cabin fever (2003) Sällsynt obehaglig och skrämmande film om fyra ungdomar som semestrar i en stuga på landet. En vidrig smitta drabbar dem, och snart är de alla galna av smärta och skräck.
Hajen (1975) Tidlös klassiker av Steven Spielberg, om en haj som attackerar badande turister, En sheriff, en forskare och en tuff hajjägare ger sig ut till havs för att oskadliggöra monstret.

Skojigt
En amerikansk varulv i London (1981) Ruggigt underhållande om de två kompisarna David och Jack som anfalls av ett odjur på skotska höglandet. Jack dör, medan David överlever med ett nödrop. Men Jack hemsöker honom i drömmarna, och påstår att David kommer förvandlas till en varulv.
Scream (1996) Även här skrämmande roligt när Wes Craven från Elm Street-filmen gör fartfylld skräckfilmsparodi. Fick två uppföljare som inte alls var lika bra.
Shaun of the dead (2003) Brittisk zombietravesti som är vansinnigt rolig. På slutet övergår skämtandet i mer allvar, utan att känslan går förlorad. En av millenniets roligaste filmer.
The Nightmare Before Christmas (1993) - Tim Burtons animerade saga om pumpakungen Jack Skellington som vill göra om Halloween till julafton, då det verkar vara en mycket roligare högtid. Men han lyckas inte så bra.

Bonus
The Simpsons Treehouse of horror Världens roligaste tv-serie har som tradition att göra en Halloween-special varje säsong, där man gör parodi på kända skräckfilmer. Avsnitten från säsong 5-8 finns att köpa på dvd.


Fakta/
Halloween:
Infaller alltid 31 oktober. Kommer ursprungligen från den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Det var en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor. Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med bus.
(Fakta: Nordiska museet)

Alla helgons dag:
Den första lördagen i november är det alla helgons dag. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Det är en nygammal sed; bara drygt ett halvt sekel gammal i Sverige. Första gången allhelgonadagen nämns är år 1198, men den avskaffades 1772 eftersom den inte var förenlig med lutherska läran. Först vid nittonhundratalets mitt växte seden med ljusen på gravarna fram, och helgdagen återinfördes 1953.
(Fakta: Nordiska museet)

Mer läsning

Annons