Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruvad drift med villaidyllen

Börja med ett självmord, en mörk hemlighet och obegränsat med sex. Krydda med skruvad svart humor och dekorera med fyra vackra men halvgalna hemmafruar.
Resultatet blir Desperate housewives, som Kanal 5 börjar sända på tisdag.

Annons
Sällan har en tv-serie varit så omskriven och omtalad som Desperate housewives - och det innan den ens har haft svensk premiär. Den amerikanska dramaserien, skapad av männen bakom Melrose Place och Models Inc., började visas i USA i oktober förra året. Nästan direkt steg tittarsiffrorna till otroliga 25 miljoner och i dag är serien den näst populäraste i amerikansk tv, efter kriminalserien CSI.
Desperate housewives har kallats för en Sex and the city från villaförorten, men man skulle lika gärna kunna beskriva den som en blandning mellan Dallas, Disney-idyll och mörk humor à la Tim Burton.
Här porträtteras, eller snarare parodieras, vardagen för fyra välbärgade hemmafruar på den fridfulla gatan Wisteria Lane. Självklart är deras tillvaro inte så idyllisk som man kan tro. Här konkurrerar man om nyinflyttade ungkarlar, bränner ner varandras hus och är otrogen med sin tonåriga trädgårdsmästare.
Skådespelaren Jesse Metcalfe spelar trädgårdsmästaren John som inleder ett förhållande med en av de uttråkade hemmafruarna. Nyligen besökte han Sverige för att göra reklam för tv-serien.
Det är en väldigt intrikat berättelse, ett trassligt nät av flera olika intriger som kretsar kring varandra, säger han.
Tidigare har Jesse Metcalfe jobbat som modell och varit med i serier som Smallville och Passions. Han studerade egentligen till regissör när han av en händelse kom in på skådespelarbanan. För att få rollen som John var han tvungen att gå igenom en lång process av auditions.
Jag spelar en typisk amerikansk tonårskille, en ganska naiv och romantisk idealist, säger han om sin karaktär.
Serien startar med ett självmord. En helt vanlig dag plockar Mary Alice Young (Brenda Strong) fram revolvern ur garderoben och skjuter sig. I fortsättningen svävar Mary Alice över grannskapet som en allvetande hemmafruängel. Hon agerar berättarröst och håller koll på sina fyra väninnor som är kvar i livet.
Här finns den tvångsmässiga pedanten Bree (Marcia Cross), frånskilda men kärlekskranka Susan (Teri Hatcher), den nyrika ex-modellen Gabrielle (Eva Longoria) och Lynette (Felicity Huffman) som har lämnat livet som affärskvinna för att bli utbränd hemmamamma.
Den röda tråden som löper genom berättelsen är mysteriet kring Mary Alices död, men vid sidan om detta finns mindre intriger och mer eller mindre bisarra sidohandlingar. Och det är kanske just seriens mångsidighet som har gjort den då framgångsrik, tror Jesse Metcalfe.
Ja, vi har ett bra manus som är väldigt smart och innehåller många olika aspekter - både humor och dramatik, mörker och ljus.

Jesse Metcalfe spelar John som jobbar extra som trädgårdsmästare i Desperate housewives, som Kanal 5 börjar sända på tisdag.
Foto: BuenaVista

Det är inte så idylliskt som det verkar på Wisteria Lane. Gabrielle (Eva Longoria) är en av de fyra hemmafruarna. I serien inleder hon ett förhållande med den unge trädgårdsmästaren John, spelad av Jesse Metcalfe.
Foto: BuenaVista

Mer läsning

Annons