Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskning bland rockikoner och indianer

Annons
Indianskrudar, jägarkvinnor och vilt stirrande dödskallar. När den amerikanske konstnären Brad Kahlhamer släktforskar går han inte till arkiven utan till fantasin. Med foton, teckningar och dockor skriver han sin egen historia.


Den ena väggen på galleri Andrehn-Schiptjenko i Stockholm är ett myller av tidningsurklipp, teckningar och privata foton. Spräckliga katter sträcker ut sig på bilderna, en ung tjej poserar i indianskrud och Brad Kahlhamer tittar ut från ett lite oskarpt fotografi.

- Det är en anslagstavla full av människor jag känner och platser jag har varit på, berättar han.

Brad Kahlhamer föddes 1956 i en indianstam någonstans i USA, men adopterades bort som liten. Han vet inte vilken stam han kommer ifrån och det enda han har kvar av sitt ursprung är det långa, svarta håret som han har bundit samman i nacken. I stället för att växa upp i ett reservat hamnade han hos sina vita adoptivföräldrar i Arizona.

- Det fanns en tid när jag upplevde det som smärtsamt, som en blind fläck. Men nu har mitt konstnärskap fyllt tomrummet. Jag har fullt upp med konsten nu, säger Brad Kahlhamer och kikar upp mot de robusta trädockorna som hänger på väggen bredvid, tillsammans med några tilltufsade fåglar.

Hemma har han omkring 70 dockor och lika många fåglar, men alla fick inte följa med till utställningen i Stockholm.

- Jag skapar min egen gemenskap. Som liten leker man med dockor, det blir en värld som man kontrollerar. Som konstnär gör jag samma sak.

Brad Kahlhamer har delat med sig av sitt hår till figurerna så att vissa av dem har uppstudsiga tofsar på sina träskallar. Deras väderbitna utseende får sin förklaring när han berättar att de har hängt utanför hans fönster i New York i flera år.

Utställningen är uppbyggd som en resa och har fått titeln "Road trip USA". Hållplatsen mellan anslagstavlan och dockorna består av målade dödskallar där färgerna flyter ut över arken. Här finns klassiskt svarta dödskallar med benknotor i kors och något argsint i sina tomma blickar.

- Det är inga goda tider i USA nu - vi exporterar våld och kaos. USA är väldigt aggressivt och det politiska systemet har spårat ur, kommenterar Brad Kahlhamer.

Men på väggen hänger också till synes godmodiga benrangel i glada färger. Brad Kahlhamer är fascinerad av den mexikanska högtiden De dödas dag då människor firar och vördar sina avlidna släktingar. Husen smyckas med dödskallar i papier maché och han ser festen som "en andlig extas".

- Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av dödskallar. De är som ikoner, särskilt inom musiken.

Han är själv musiker och precis som i sin konst ser han det som ett sätt att berätta historier. Till gitarr och fiol sjunger han med ett ruffigt och gnälligt tonfall som luktar röda prärievidder. Både i låtarna och konsten hämtar han ofta motiven från ett svunnet USA, med buffelhjordar som dundrar över landskapet och indianer som jagar dem.

- Det här är min form av släktforskning. Men jag försöker inte spåra något specifikt, utan snarare ge form åt vad som finns här, säger han och pekar på huvudet.

- Det är bara fiktion.

Han berättar om sina adoptivföräldrar som ofta pratar om Tyskland, det land som deras förfäder kom ifrån. Men de har aldrig varit där och kommer troligen aldrig att åka dit. Amerikanerna har ingen känsla för historia utan kan snickra ihop sin egen identitet på ett friare sätt än i Europa, menar han.

Själv blandar han sitt forskande i fantasin med att besöka indianreservat och han intresserar sig för stamkulturen i alla dess yttringar.

- Ni svenskar verkar vara som en stam. Ni har ett eget system och alla verkar vara inne på ekologiska saker, funderar han.

Utställningens tänkta bilresa har en logisk slutstation. Några tröjor och linnen målade med färg hänger i slutet av rundturen.

- Var hamnar man alltid till slut som turist? I en souvenirbutik så klart, säger Brad Kahlhamer med skratt i ögonen. (PM)


Fakta:

* Brad Kahlhamer föddes 1956 i en indianstam men bortadopterades som nyfödd. Han växte upp i Arizona och senare i Wisconsin. Nu bor han i New York.

* Utställningen "Road trip USA" öppnar på Andrehn-Schiptjenko den 29 september och pågår till den 29 oktober.

* Han har tidigare ställt ut på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

* Brad Kahlhamer är även verksam som musiker och har spelat in skivan "National braid".

Mer läsning

Annons