Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipad scenshow vinnarvapen i semifinalen

Annons
Glittrande klädbyten, slipmaskiner, gummor i folkdräkt och kortkorta kjolar. De östeuropeiska länderna gick i spetsen för att fånga publiken med showiga nummer på semifinalen i schlager-EM.

Nykomlingarnas satsningar på Eurovision Song Contest har varit ett ständigt samtalsämne under schlagerveckan i Kiev. Det visade sig ligga en hel del sanning bakom orden. Den vitryska superdivan Angelica Agurbash anlände i festivalens längsta limousin. På scen framförde hon sin internationellt gångbara dansschlager samtidigt som hon gjorde två guldglittrande klädbyten framför kamerorna. Effektfullt och påkostat.

Moldavien, nykomling i tävlingen, har redan fattat vad en scenshow kan göra. Rockbandet Zdob si Zdub lät en gammal gumma stjäla showen när hon förtjust slog på sin bastrumma, precis som farmor i låten de sjöng.

Rumäniens Luminita Anghel och hennes band Sistem prövade en modernare men lika spektakulär variant där trumslagarna högg in på sina oljefat med slipmaskiner så att gnistorna yrde till technorytmerna. Det är gott om rytmstarka folkmusikbidrag i Ruslanas efterföljd i år. Ungerns Nox visade att de har ett av de är ett av årets bästa i den genren. De vassa dansarna gjorde halva jobbet.

Bar hud brukar vara ett mer lättköpt sätt att fånga röster. I finalen väntar Englands omtalat lättklädda bidrag. Men även Litauens bidrag Laura & the Lovers, stylade av hennes svenska team med Billy Butt i spetsen, spelade på de strängarna. En som kanske gick över anständighetens gräns var den makedonska körsångerskan som i låtens avslutning gick i spagat med mer eller mindre bar stjärt framför landets artist Martin Vucic.

De norska pudelrockarna i Wig Wam är de nordbor som träffat mest rätt i den spektakulära trenden. Glamrockarna Wig Wam behövde inga importerade stylister för att sticka ut, de körde bara samma show som när de är ute på turné. Norrmännen fick kvällens största jubel i presstältet. Bland nordborna stack också Islands Selma ut med sin dramatiska popschlager.

Schweiz har tagit det säkra före det osäkra och gjort det estländska rockbandet Vanilla Ninja till sitt bidrag. Rakt upp och ner men med jävlaranamma i blicken lyckades bandet nå fram schlagerns svar på Sahara Hotnights.

Många hade före festivalen uttryckt tvivel om huruvida Ukraina skulle klara av ett jättelikt tv-evenemang som det här. Med semifinalen lugnade alla som eventuellt oroat sig. Tv-produktionen gick inte till historien som den tjusigaste eller fyndigaste i Eurovisionens historia, men den föll på inget sätt utanför ramarna.

Vid tidningens pressläggning var det ännu inte avgjort vilka länder som gick vidare till lördagens final. Till den är Sveriges Martin Stenmarck redan kvalificerad. (PM)

Mer läsning

Annons