Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småroligt om storstadsdjur i djungeln

/
  • Zebran Marty, lejonet Alex, flodhästen Gloria och giraffen Melman lämnar New York för att se hur livet ter sig utanför storstadsdjungeln. Men det är lemurerna och pingvinerna som stjäl showen, tycker ST:s recensent.Foto: Dreamworks

Regi: Eric Darnell, Tom McGrath Röster: Ben Stiller, Chris Rock, Jada Pinkett-Smith, David Schwimmer, Ali G, med flera Svenska röster: Björn Kjellman, Regina Lund, Michael Nyqvist, Anders Lundin, Niclas Wahlgren med flera

Annons
Toy Story, Hitta Nemo och Shrek har gjort att kraven på en animerad film i dessa dagar är väldigt höga. Det räcker inte bara med söta eller skojiga djur, popkulturell dialog och finessfyllda actionscener. Det behövs nåt extra, och det saknar Madagaskar. Största problemet är att de fyra huvudkaraktärerna inte är speciellt färgstarka.
Inte för att filmen är dålig, tvärtom är den hela tiden underhållande, men även lite blek och fantasilös. En enda scen får mig att skratta ohämmat, och den är så bra så det ska jag inte förstöra för er. Jag säger bara \"I like to move it, move it\".
Själva storyn om ett gäng djur som rymmer från New Yorks zoo är rätt traditionell, och vänder sig främst till alla barn som förväntas se filmen, och sen köpa nån av alla produkter som följer i filmens släptåg. Men för oss äldre hade det onekligen suttit fint med några lagom fräcka och oväntade skämt, som när Pinocchio i Shrek 2 visar sig bära stringtrosor.
Frihetstörstande zebran Marty, coola lejonet Alex, dominanta flodhästen Gloria och den hypokondriske giraffen Melman hamnar efter lite trassel med New York-polisen på en båt på väg till Kenya. Lådan de fraktas i ramlar av båten, och de flyter i land på Madagaskar. Väl där märker Marty att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Därtill drabbas kvartetten av mer allvarliga problem, som att Alex inser att han är köttätare.
Visst finns det småfestliga scener, ofta med några terrorpingviner inblandade, och lemurerna på Madagaskar är supergulliga och deras ledare Julian både bisarr och galen. Men idéerna känns outvecklade, och som sagt, lite lama.
Filmen visas både med svenska röster och i originalversion. Alla som kan läsa bör se den sistnämnda, inte minst för Ali G:s geniala röstgestaltning av lemurkungen Julian.

Mer läsning

Annons