Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarta trick och sköna cirkuskonster

Annons
Teatralt clowneri och poetiskt jonglerande. Så definierar nystartade artistgruppen Idiot Savant sin allra första föreställning "Vita män". Efter ett gästspel på Dansens hus i Stockholm, åker de till Köpenhamn och återkommer i höst med en turné till elva orter i Sverige.


- Det franska uttrycket idiot savant betecknar en person med ett gravt socialt handikapp som är genialisk inom ett speciellt område, till exempel matematik, att teckna eller att måla, förklarar jonglören Erik Åberg, en av de fyra killar som ingår i gruppen.

De övriga är clownerna Jonas Södergren och Jan Unestam. Gruppens fjärde medlem Niclas Stureberg har gjort sig känd som Ballongmannen i Cirkus Cirkörs nycirkusföreställningar.

Känslan av att kunna en grej riktigt bra men inget annat hittar de ibland hos sig själva efter att ha satsat hårt på att utbilda sig till så udda yrken som clowner och jonglörer.

- En läkare hjälper sjuka, en lärare lär barn att läsa. Shit, vad är det vi håller på med egentligen, kan vi fråga oss. Underhållning kan vara viktigt för stunden, men lika meningsfullt som att ha ett riktigt jobb kan det väl inte vara, säger Jonas Södergren.

I föreställningen "Vita män" utgår killarna från sig själva, heter det i programbladet. De ser sig som fyra bortskämda, vita män som inte behöver kämpa för att äta sig mätta. I stället kämpar de mot tristessen. " Kreativiteten är kanske botemedlet och meningen med livet", är frågan de ställer till publiken.

- Det var Janne som skrev den där texten och han är inte här. Vi har nog alla saker vi vill säga, men i "Vita män" har vi inga tydliga budskap som vi försöker få fram. Föreställningen är öppen för tolkningar, förklarar Erik Åberg.

Jonas Södergren ser sig mer som en teaterclown än en klassisk cirkusclown med röd näsa.

- På cirkus har man mycket folk runt omkring sig så man måste spela med stora gester och slapstickkomik. Här kan jag arbeta med en mer finstämd och poetisk humor och göra en subtil karaktär.

Han beskriver sin figur som en mycket misslyckad underhållare på barnkalas. En pajas som gör alla de fel som han själv inte får göra i sitt jobb som clown på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

- Inför barn kan man inte vara alltför vulgär, sexskämt och sånt funkar ju inte. Den här clownen han skrämmer ungarna oftare än han får dem att skratta. Å andra sidan får man inte vara för gullig och utgå ifrån att barn inte förstår, förklarar Jonas Södergren.

Erik Åberg vill inte beskriva "Vita män" som en varieté där var och en går in och gör sina nummer. Det finns inget direkt tema, men flödet gör att allt hänger ihop och blir en helhet.

- Jag och Niclas är jonglörer men vi jonglerar i modern tappning, ibland tillsammans, ibland i solonummer. Vi rör oss mycket över scenen och arbetar mycket med ljud och ljussättning för att få fram dramatiska uttryck, säger Erik Åberg.

Som nycirkusartister behärskar flera i gruppen artisteri även utanför sina fack, till exempel trolleri som förekommer flitigt i föreställningen.

Niclas Stureberg arbetar också med modern dans och Jonas Södergren har en skådespelarutbildning i bagaget. I "Vita män" tar man till vara alla gruppmedlemmarnas talanger.

Medlemmarna i Idiot Savant är alla uppvuxna på platser långt utanför storstäderna. Hur kommer man då på idén att bli nycirkusartist när man är tonåring i Säter, Gällivare, Uppsala eller Skellefteå?

- Man åker skateboard när man är liten. Då får man upp ögonen för trick och vill hela tiden göra svårare och svårare grejer, förklarar Erik Åberg.

Idiot Savant fick chansen att repetera in "Vita män" som artists in residence vid Helsingborgs stadsteater där föreställningen hade urpremiär den 11 maj och fick fina recensioner. Efter en sejour i Köpenhamn i sommar väntar en Sverige-turné och ett gästspel på teaterfestivalen i franska Caen i höst. (PM)


Turnéplan "Vita män" med Idiot Savant:

19-21/5 Dansens Hus i Stockholm, Lilla scenen\n23-28/5 Dansens Hus i Stockholm, Lilla scenen\n27/6-2/7 Köpenhamns Internationella Festival

24/10 Linköping, Sagateatern\n26/10 Gävle, Gävle Teater\n28/10 Västerås, Västerås Teater

November, datum ej fastslaget: Arvidsjaur, Piteå, Gällivare och Haparanda. Troligen kommer föreställningen också att framföras i Luleå och Jokkmokk.

17/11 Lund

18/11 Kristianstad

23/11 Caen, festivalen "Les Boréales" i Frankrike\n24/11 Caen, festivalen "Les Boréales" i Frankrike

"Vita män" hade urpremiär på Helsingborgs stadsteater den 11 maj. (PM)

Mer läsning

Annons