Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Smulklubbens skamlösa systrar" blir film

Det är tunnsått med homosexuella huvudpersoner i svensk film i dag - men nu blir det förhoppningsvis ändring. Mian Lodalens roman om My och de andra tjejerna i Smulklubben ska filmas. - Det här är stort! Det finns ett otroligt sug efter sådana här filmer, säger en strålande glad Mian Lodalen.

Annons
Smulklubbens skamlösa systrar\" skulle egentligen ha blivit en dokumentär och högst politisk flatdagbok om författarens egen vardag. Men det blev en roman - som gjorde succé. Inte nog med att den valdes till årets bok vid Gaygalan 2004 och har översatts till både danska och norska: nu ska Mian Lodalens berättelse om den lesbiska tjejen My, polarna Mackan och Hedda och deras liv i Stockholms gayvärld dessutom bli långfilm. Och faktum är att filmbolagen praktiskt taget slogs om att få köpa rättigheterna. Till slut blev det Nordisk Film och regissören Anne Ingvar som fick ja.
- Jag hade det lyckosamma privilegiet att få välja mellan sju-åtta anbud, berättar Mian Lodalen.
Trots att hon har vetat om det ett tag kan hon fortfarande knappt tro att det är sant.
- Det känns ju helt fantastiskt. Jag är en gammal städerska, och plötsligt ska min debutbok filmatiseras. Det är ofattbart.
Men Mian Lodalens glädje är inte bara självisk. Berättelsen om My har kallats för en slags Bridget Jones för HBT-samhället, men samtidigt som det är en kul och underhållande berättelse ligger det allvarliga könspolitiska frågor mellan raderna. Och sedan Fucking Åmål kom i slutet av 1990-talet har det inte gjort några svenska storfilmer om lesbiska tjejer eller kvinnor. Mian Lodalen är säker på att \"Smulklubbens skamlösa systrar\" kommer att röja väg för fler filmer och bidra positivt till mångfalden i kulturen.
Vem skulle du vilja se i huvudrollen om du fick bestämma?
- Min hjärna har varit väldigt upptagen med detta med rollbesättningen jättelänge. Det finns otroligt många begåvade svenska skådespelerskor, men för den här rollen krävs det nog något extra. Jag vågar inte säga någonting.
Den 6 april kommer Lodalens nästa roman, \"Trekant\", den fristående uppföljaren till Smulklubbens skamlösa systrar.

Mer läsning

Annons