Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuts och skandaler på Dramaten i vår

Annons
Sju moderna städerskor gör rent hus på Dramaten inför "Macbeths" ankomst. Vårsäsongen 2006 innehåller flera nyskrivna pjäser, tre klassiker och ett drama som skulle ha satts upp redan 1986, men stoppades före premiären.


Den som letar efter ett särskilt tema som karaktäriserar Dramatens vårsäsong blir kanske besviken. Teaterchefen Staffan Valdemar Holm konstaterar lakoniskt att teman oftast bara är efterkonstruktioner. Här har det handlat om individuella projekt - med det gemensamma att de alla handlar om "hur det är att vara människa".

2006 är det dags för det stora Ibsenjubileet i Norge. Dramaten inleder med en egen hyllning till den norske dramatikern: "John Gabriel Borkman" i regi av Hilda Hellwig. Premiär blir det den 25 februari för berättelsen om den förskingrande bankdirektören och hans familj, med Jan Malmsjö och Marie Göranzon i huvudrollerna.

- Den här fantastiska pjäsen är på ett banalt plan förknippad med alla möjliga skandaler på sista tiden. Man skulle kunna kalla det för en norsk Skandia-skandal, säger Staffan Valdemar Holm.

Skandalstämningen sopas definitivt bort med nästa föreställning, "De sju städerskorna" av Jörgen Hjerdt, med premiär den 1 april. Det är en helt nyskriven pjäs som tar fasta på den moderna människans förhållande till smuts och rengöring. I pjäsen, där Lena Endre spelar en av huvudrollerna, får städerskorna börja med att städa bort ett berg av skräp som har samlats på stora scenen.

- Vi började intressera oss för smuts och städning för två, tre år sedan, berättar regissören Åsa Kalmér som bland annat har tagit intryck av Maja Ekelöfs bok "Rapport från en skurhink" och intervjuat städerskor inför arbetet med pjäsen.

- Mycket utgår från vad som anses vara fint och fult, rent och smutsigt.

När det är riktigt rent på scenen är det dags för Shakespeares skotska häxor att träda in. Teaterchefen Staffan Valdemar Holm regisserar själv uppsättningen av "Macbeth" som får premiär den 20 maj, med Reine Brynolfsson och Lena Endre i de bärande rollerna.

- "Macbeth" är många teatermänniskors favoritpjäs, men det är relativt få som har gjort en lyckad uppsättning. Jag har listat ut alla problem som finns i pjäsen, så jag vet i alla fall vad man inte ska göra, säger Staffan Valdemar Holm.

- Vad aktualiserar "Macbeth"? Den handlar om den tunna linje som skiljer det vi kallar civilisation från barbari. Den känslan tror jag är viktig att förmedla, inte minst till oss som lever i en trygg periferi av världen. Det kan vara svårt att förstå vad som händer i Balkan, eller i Rwanda.

Ytterligare en klassiker blir det den 4 februari, med premiär på Lilla scenen. Karl Dunér, som har fått mycket fin kritik för sina sparsmakade uppsättningar, sätter upp Racines "Fedra" med Stina Ekblad i titelrollen. En oväntad comeback gör också en av teaterns grand old ladys: 95-åriga Ingrid Luterkort.

- Hon har spelat med Harriet Bosse och förklarade att senaste gången hon stod på Dramatens scen var 1938, säger Staffan Valdemar Holm.

Mer nyskrivet blir det också under våren. Unga Dramaten visar bland annat skolföreställningen "När tågen går förbi" av Malin Lindroth, en pjäs om mobbning. På Elverket sätter koreografen Margaretha Åsberg upp "Tusen år hos Gud", en föreställning som startar i Stig Dagermans oavslutade romanprolog och ställer Gud och Newton mot varandra. På scenen vid urpremiären den 18 februari finns bland annat en riktig astrofysiker som håller en miniföreläsning och tre dansare.

Nya pjäser bidrar också Kristina Lugn och Henning Mankell med. Lugns "Palestina" startade i en intervjuresa som hon och regissören Eva Bergman gjorde till Jerusalem i våras. Henning Mankells pjäs utgår från den italienska ön Lampedusa där båtflyktingar driver i land efter mödosamma strapatser. Något datum för de båda sistnämnda urpremiärerna är ännu inte klart.

Yngst bland vårens regissörer är 30-åriga Anna Novovic som sätter upp den nyskrivna pjäsen "Pinocchios aska" av den danske dramatikern Jokum Rohde. Det är en pjäs med thrilleranslag som utspelas i en nära framtid där all kultur är förbjuden: cd-skivor, böcker och filmer beslagtas och bränns.

-På sätt och vis ifrågasätter pjäsen hela basen för vår demokratiska humanistiska tillvaro. Det är något oerhört provocerande för oss i dag i Sverige som har fått lära oss från dag ett på dagis om alla människors lika värde, säger Anna Novovic.

20 år för sent får Lars Noréns "Endagsvarelser" premiär på Dramatens lilla scen. Från den 8 april visas pjäsen om de sex vännerna från revolternas -68 som träffas efter Palmemordet. Pjäsen skulle egentligen ha haft urpremiär 1986, konstaterar regissören Staffan Roos, men då ställdes föreställningen in.

-  Jag har inte fått något svar på varför den aldrig fick premiär, men jag tror att det var så enkelt att den låg för nära i tiden, säger han. (PM)

----


VÅRENS PREMIÄRER:

Stora scenen:

"John Gabriel Borkman" av Henrik Ibsen. Regi: Hilda Hellwig. Med: Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Agneta Ekmanner med flera. Premiär 25 februari.

"De sju städerskorna" av Jörgen Hjerdt. Regi: Åsa Kalmér. Med: Lena Endre, Tanja Lorentzon, Kicki Bramberg med flera. Premiär 1 april.

"Macbeth" av William Shakespeare. Regi: Staffan Valdemar Holm. Med: Reine Brynolfsson, Lena Endre, Börje Ahlstedt med flera. Premiär 20 maj.

Lilla scenen:

"Fedra" av Jean Racine. Regi: Karl Dunér. Med: Tomas Pontén, Stina Ekbland, Fares Fares med flera. Premiär 4 februari.

"Endagsvarelser" av Lars Norén. Regi: Staffan Roos. Med: Johan Holmberg och Marie Richardsson med flera. Premiär 8 april.

Målarsalen:

"Pinocchios aska" av Jokum Rohde. Regi: Anna Novovic. Med: Lars Amble, Torkel Petersson, Johan Lindell med flera. Premiär 11 mars.

Unga Dramaten:

"När tågen går förbi" av Malin Lindroth. Regi. Agneta Ehrensvärd. Med: Nina Fex. Skolpremiär i januari.

"I skuggan av Hamlet" av Irena Kraus, fritt efter Shakespeare. Regi: Agneta Ehrensvärd. Med: Peter Viitanen, Malin Güettler, Livia Millhagen med flera. Premiär 11 februari.

Elverket:

"Tusen år hos Gud" av Margaretha Åsberg fritt efter Stig Dagerman. Regi: Margaretha Åsberg. Med: Ulf Friberg, Carl Magnus Dellow med flera. Premiär 18 februari.

"Blasted" av Sarah Kane. Regi: Stefan Larsson. Med: Noomi Rapace med flera. Premiär 1 april.

Tornrummet:

"Palestina" av Kristina Lugn. Regi: Eva Bergman. Med: Kristina Lugn. Premiärdatum meddelas senare.

"Lampedusa" av Henning Mankell. Regi: Eva Bergman. Med: Angela Kovács, Pontus Gustafsson med flera. Premiärdatum meddelas senare.

Mer läsning

Annons