Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuts, svett och blod i "Deadwood"

Annons
Skitigt, rått, brutalt - med ett språk fullpepprat med grova ord. TV4:s nya prisbelönta serie "Deadwood" är inget för den som har fastnat för den romantiserade bilden av Vilda Västern.


- På många sätt ger "Deadwood" en mer autentisk bild av hur livet kan ha sett ut på den tiden. Seriens skapare har verkligen lyckats bra med att visa hur smutsigt, svettigt och blodigt det var, säger skådespelaren John Hawkes som spelar Sol Star i serien.

Nej, westerngenren är inte död. Det har visserligen gjorts hundratals klichébemängda och överromantiserade skildringar av livet i den amerikanska västern. Men den amerikanska betalkanalen HBO har med sitt prestigeprojekt "Deadwood" lyckats putsa av den dammiga westernfilmen och återge den något av dess forna glans. Det är dock en våldsammare och smutsigare värld som möter tv-tittarna än den man är van vid. Och antalet "motherfuckers" och "cocksuckers" som yttras i serien är så många att en garvad cowboyhjälte som John Wayne skulle rodna.

- Konstigt nog har "Deadwood" tagits emot väl på alla håll i USA, säger John Hawkes. När jag är ute i mitt grannskap får jag höra positiva kommentarer både från riktigt råbarkade typer och välartade idrottsföräldrar.

Deadwood är en av många nybyggarstäder i den amerikanska västern. Det är ett område bortom lagen, här bestämmer den som är starkast, listigast och rikast. De råbarkade typer som har letat sig till staden är på jakt efter guld - just här har den största guldådern i amerikansk historia hittats.

Persongalleriet i "Deadwood" är enormt. I det första avsnittet får tittarna bland annat följa med pionjärerna Seth Bullock (Timothy Olyphant) och Sol Star (John Hawkes) på deras resa från hemmet i Montana till Deadwood. Där ska de starta en järnhandel, med all tänkbar utrustning för guldletare. I Deadwood möter de bland annat den mäktige Al Swearengen (Ian McShane) som äger större delen av staden och styr den med järnhand från sin kombinerade krog och bordell The Gem. McShane har belönats med en Golden Globe för sin insats som den stenhårde Swearengen.

Men i serien dyker också bekanta namn på riktiga westernhjältar upp. Revolvermannen Wild Bill Hickock och hans käresta, den råbarkade Calamity Jane, spelar viktiga roller i serien. Och frågar man John Hawkes visar det sig att autenticiteten sträcker sig längre än bara till de riktiga kändisarna.

- Mer än hälften av karaktärerna i serien baseras på riktiga människor. Det fanns till exempel en Seth Bullock och det fanns en Sol Star - och en Al Swearenger.

Vem skulle du säga har den viktigaste rollen i serien?

- Det är en intressant fråga. I en "normal" tv-serie är det oftast den gode killen som är viktigast. Men här är det faktiskt staden själv som spelar den viktigaste rollen. Den lever ett alldeles eget liv, säger John Hawkes.

TV4 visar det första avsnittet av "Deadwood" den 15 april. I USA är man redan inne på den andra säsongen och skådespelarna har tackat ja till att göra en tredje omgång. För John Hawkes var det ett lätt val.

- Det är väldigt spännande att jobba med serien. Det är spännande bara att få ett nytt avsnitt att läsa. Även om jobbet är fysiskt väldigt ansträngande känner vi oss priviligierade som får arbeta med det här, säger han entusiastiskt.

Till stor del är det manusförfattaren och regissören David Milchs förtjänst, menar han. Milch, som tidigare varit med och skapat serier som "På spaning i New York" och "Spanarna på Hill Street", levererar intelligenta och originella manus där inga karaktärer är otvetydigt onda eller goda.

- Jag tycker nog att man kan se paralleller mellan de tre serierna. Han är alltid intresserad av konflikter och kamp. Och han lyckas alltid skildra människor med stark integritet på de mest överraskande platser, säger John Hawkes. (PM)

Mer läsning

Annons