Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälle Jöback blir farlig i "Cabaret"

Annons
Bakom utstrålningen av snäll svärmorsdröm finns också en farligare Peter Jöback. Den sidan längtar han efter att få visa i drömrollen som Konferencieren i musikalen "Cabaret" som får premiär den 20 januari på Tyrol i Stockholm.


För två år sedan fick han hoppa in och spela rollen mot Paprika Sten på Gladsaxe teater i Köpenhamn och fick genomgående fina recensioner.

- Jag brukade skoja och säga att jag aldrig hade blivit castad till rollen som Konferencieren i Sverige. Här tycker man väl inte att jag har rätt framtoning, säger Peter Jöback.

Lusten att få spela "Cabaret" på en svensk scen har gnagt i honom sedan dess. Eftersom ingen frågade tog han saken i egna händer och kontaktade regissören Rickard Günther som tände på idén.

- "Cabaret" är världens bästa musikal. Själva historien som berättar om stämningarna i Tyskland strax innan nazisterna tog makten är det ju bra att bli påmind om, om och om igen.

I januari förvandlas alltså krogscenen Tyrol på Gröna Lund till Kit Kat Club i 30-talets Berlin. Sara Lind ska spela kabaretsångerskan Sally Bowles som blev Liza Minellis mest oförglömliga roll i filmversionen av "Cabaret" från 70-talet.

- Sara och jag är gamla kompisar från musikalen "Grease" där vi båda hade mindre roller. Vi var reserver för huvudrollerna men vi fick aldrig spela mot varandra. Nu får vi chansen, säger Peter Jöback.

Sara Lind har medverkat i flera av Rickard Günthers uppsättningar, bland andra "Påklädaren" på Stockholms stadsteater, musikalen "Black rider" på Dramaten och "Körkarlen" på Teater Galeasen. Rollen som den amerikanske författaren Cliff gör Rasmus Troedsson som just har avslutat inspelningen av tv-dramat "Lasermannen" som SVT visar i höst. Cliff är karaktären som förälskar sig i Sally men som misslyckas med att få henne att följa honom till USA när nazisterna börjar behärska gatorna i Berlin.

- Jag ska spela Sally Bowles och inte Liza Minelli. Det betyder att jag går in på scenen och gör en tjej med livskraft och energi men som är ganska trasig och bräcklig i grunden. Hon lever just nu och vill inte se det som händer utanför Kit Kat Club, säger Sara Lind.

För Peter Jöback har det varit viktigt att kunna samla medverkande från olika teatergenrer. Det var så man jobbade med "Kristina från Duvemåla" där han fick sitt genombrott som musikalartist.

- Jag älskar musikteatern. Genom att göra en uppsättning med en regissör och skådespelare från andra teaterformer tror jag att man utvecklar genren, säger Peter Jöback.

Mest ser han fram emot att sjunga numret "I don´t care" som förekommer i originalmanuset men som inte finns med i filmen.

- Konferencieren tar på sig Sally Bowles klänning och sjunger låten som en kommentar till hennes stora val i livet. Hon vägrar ju att fly från Berlin med Cliff och gör ju abort för att kunna fortsätta sin karriär på scenen, säger Peter Jöback. (PM)

Mer läsning

Annons