Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Snapphanar" - den grymma kampen om Skåne

Annons
Sveriges Televisions dramasatsning "Snapphanar" i jul är ett filmäventyr som berättar om den grymma tid då Skåne blev svenskt. Anders Ekborg, Tuva Novotny och André Sjöberg spelar huvudrollerna på olika sidor av frontlinjen.


Hösten 1678 har krigen mellan svenskar och danskar plågat Skåne i över 30 års tid. En natt förlorar den gudfruktige ynglingen Nils Geting allt han håller kärt. Han kräver hämnd på svenskarna som har utplånat hans familj och i sin sorg ansluter han sig till snapphanarna som för ett gerillakrig mot Sverige.

Där startar regissörsduon Måns Mårlinds och Björn Steins historiska drama som i sin ondska och dramatik lika gärna kunde berätta om etnisk rensning i vår tids konflikthärdar. I "Snapphanar" bär plågoandarna svenska karolineruniformer.

- Visst kan man dra de parallellerna men vår främsta ambition har varit att göra en riktig äventyrsfilm. Filmen har en massa beröringspunkter med historien som är korrekta men andra är helt fel. Kanske väcker den ett historiskt intresse som gör att man som tittare går vidare och tar reda på mer, säger Måns Mårlind.

André Sjöberg, som spelar den unge Nils Geting, får ta oerhört mycket stryk i filmen. Rollen krävde också ridlektioner i tre månader och träning i att hantera en värja för att klara en fäktscen mot Anders Ekborg.

- Jag hade det lite tufft eftersom det var så jäkla kallt när vi spelade in i Litauen. Värst var nog scenen där jag står upphängd i armarna med bar överkropp och blir torterad med piskrapp. Slagen går ju att fejka men kylan kommer man inte ifrån, säger han.

- För mig var inspelningen en unik upplevelse eftersom det så sällan görs så här stora, påkostade äventyrsfilmer i Sverige. Det är en djävla ära att få vara med, säger Tuva Novotny.

Hon spelar Hedvig Sparre, en bortskämd adelsflicka som är trolovad med filmens verklige bad guy Gabriel Lejonhufvud som för befäl över de svenska trupperna i Skåne.

- Det var jätteläskigt att stå där i den brinnande byn med en massa "döda" statister runt omkring. Men mitt jobb som skådespelare är ju att kunna känna den rädsla, smärta och panik som karaktären upplever, säger Tuva Novotny.

Hedvig Sparres hemska upplevelse av masslakten av män, kvinnor och barn i byn Harlösa blir ett uppvaknande. Kärleken till den blivande maken som var ansvarig vänds i hat. Hon byter sida och blir snapphanarnas främsta vapen som femtekolonnare i det svenska lägret.

Har du fått tillräckligt utrymme för att göra psykologin bakom dit sidbyte trovärdig?

- Det är en balansgång hur mycket karaktär man ska göra när det är en äventyrshistoria man berättar. Det kan ju aldrig bli som i ett kammarspel, men jag tycker att jag i varje scen kan försvara min karaktär Hedvig till hundra procent, säger Tuva Novotny.

Att en förälskelse är på gång mellan Hedvig och Nils känns i luften när han har tagit henne som gisslan för att rädda det inringade snapphanegänget från en säker död. Den som sitter och hoppas på att de ska få varandra på slutet riskerar att bli besviken.

- Vi tänkte oss att det skulle sluta så. Men så gjorde vi en avskedsscen och kände att näääe. De kom från två skilda världar som hade berört varandra men som aldrig var menade att mötas, säger Björn Stein.

Historiska kostymdramer blir sällan lyckade när de görs i Sverige.

Duon Mårlind/Stein tycks ha undgått blindskären och "Snapphanar" har förutsättningar att bli den första film på länge i genren där spänningen inte bryts av ofrivillig komik.

- För att göra ett kostymdrama trovärdigt så måste man backa upp med formen. Rätt skådespelare, rätt dialekt, scenografi, kostym, smink, gegga, äckel, allt måste stämma. Man måste fånga tittaren från första scenen så att de inte sitter och tänker att det där är ju för löjligt.

En generös inspelningsbudget gör en del av jobbet men inte hela, menar regissörerna. "Snapphanarna" är en dyr produktion. Hur dyr vill de inte säga.

- Vår senaste film "Storm" kostade 22 miljoner kronor, vilket ligger något över genomsnittet. Den här blev lite dyrare, hur mycket vet jag inte.

"Snapphanar" spelades till 90 procent in i Litauen, vilket höll tillbaka kostnaderna. Ett viktigare skäl var att landet har byggt upp en filmindustri som ständigt arbetar med utländska produktioner i mastodontformat.

- Den här traditionen finns inte alls i Sverige men i Litauen vet man hur man kan skapa masscener med 40 hästar och 300 statister. Litauer är sällan är lika IT-pluffsiga som vi har blivit. Deras lite kärva utseende gör dem mer trovärdiga som människor från 1600-talet. "Snapphanar" hade inte blivit lika bra om vi hade gjort den i Sverige, säger Björn Stein. (PM)


---

"Snapphanar"

Manus: Niklas Rockström ("Carambole")

Regissör: Måns Mårlind och Björn Stein ("Storm", "De drabbade", "Disco Kung Fu")

I rollerna, urval:

Lejonhufvud: Anders Ekborg

Hedvig Sparre: Tuva Novotny

Nils Geting: André Sjöberg ("Så som i himmelen)

Kung Karl XI: Gustaf Skarsgård

Dahlberg: Peter Andersson

Svart-Stina (snapphane): Malin Morgan ("Tjenare kungen")

Räddstor (snapphane): Jörgen Persson, debutant.

"Snapphanar" sänds i två 90 minuter långa avsnitt på juldagen och annandag jul. (PM)

---

Tuva Novotny:

Ålder: 26 år.

Bor: Stockholm.

Familj: "Stor".

Känd för: Filmroller i bland andra "Smala Sussie", "Fyra veckor i juni", "Bang, bang orangutang"

Oväntad talang: "Jag fotograferar, mest arkitektur och landskap".

I januari deltar hon med fotografier i samlingsutställningen "My space" på Horse Hospital i London.

Aktuell med: Rollen som Hedvig Sparre i tv-filmen "Snapphanar".

---

André Sjöberg:

Ålder: 32 år.

Bor: Stockholm.

Familj: "Utspridd".

Känd för: Filmroll i "Så som i himmelen". Spelade Jum-Jum i "Mio min mio" på Stockholms stadsteater.

Oväntad talang: (tystnad) "Han är en lysande musiker som spelar en massa olika instrument", säger Tuva Novotny.

André Sjöberg har varit gitarrist i det numera avsomnade rockbandet Sissy Prosac där Ola Rapace var medlem.

Aktuell med: Rollen som Nils Geting i tv-filmen "Snapphanar". (PM)

Mer läsning

Annons