Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för filmtajm igen

/
  • Jens Persson och Peter Nordlinder är på gång med filmfestival igen. 29 november till 4 december visar duon ett trettiotal filmer.
  • Öppningsfilm blir David Cronenbergs omtalade A history of violence, med Maria Bello i huvudrollen. Foto: New line cinema
  • Öppningsfilm blir David Cronenbergs omtalade A history of violence, med Viggo Mortenson i huvudrollen. Foto: New line cinema
  • Öppningsfilm blir David Cronenbergs omtalade A history of violence, med Viggo Mortenson och Maria Bello i huvudrollerna. Foto: New line cinema
  • John Hawkes i Miranda Julys Me and you and everyone we know.Foto: IFC Films
  • Zombierna anfaller igen i George Romeros Land of the deadFoto: Universal Pictures

Efter fjolårets uppehåll återvänder nu Drakens filmfestival tillbaka med full, eldsprutande kraft. Peter Nordlinder och Jens Persson har bokat in omtalade filmer som A history of violence, liksom zombierullen Land of the dead och samhällskritiska dokumentärer. Dessutom blir det en särskild sektion med animerade filmer.

Annons
Under sex dagar visas ett trettiotal filmer på Filmstaden och Sveateatern. 29 november öppnar festivalen med A history of violence, om en familj som får oönskad uppmärksamhet av ett par gangsters. Filmfestivalen fortsätter till den 4 december, och däremellan har ett trettiotal filmer passerat revy.
- Vi kommer ha olika sektioner, berättar Peter Nordlinder. Vi har alltid samarbetat med Stockholms filmfestival och försöker täcka en film från varje sektion som de har.
A history of violence, liksom den Sundance-prisade dramat Me and you and everyone we know är två filmer som kommer direkt från storstadsfestivalen.
Båda Draken-killarna gillar dokumentärfilm, så det blir ett gäng sådana också. Bland annat The aristocrats, som handlar om världens snuskigaste skämt.
- Den måste man bara se, en perfekt festivalfilm, säger Peter Nordlinder.
Till den seriösare delen hör The corporation, en samhällskritisk film om miljöförstöring. Svenskt blir det också, med Repetitioner, som handlar om Lars Noréns teaterpjäs 7:3. I pjäsen medverkade bland annat Tony Olsson, som var inblandad i polismorden i Malexander.
Årets så kallade \"Spotlight\" riktas på animerad film.
- Varje år har vi haft ett speciellt tema, säger Peter Nordlinder. I år blir det animerat, då det kommer många animerade filmer, bland annat från Tim Burton och Aardman.
Svenskanimerade Bland tistlar av Lotta och Uzi Geffenblad, som hållit på i fyra år med sin film, finns med i Spotlight. Övriga titlar är inte klara, men det blir minst fem filmer i alla fall. Bland annat jobbar de på att visa Tim Burtons Corpse bride och originalversionerna av Det levande slottet och Wallace & Gromit och varulvskaninens förbannelse.
En annan återkommande sektion är skräck och fasa.
- Det ska bli Fright night så klart! säger Peter Nordlinder glädjestrålande. Många har frågat efter det på hemsidan. Och det är extra kul eftersom vi inte visar skräck på Draken.
Filmerna är redan bokade och klara. Japanska Three extremes, där tre regissörer har gjort varsin novellfilm. Land of the dead, George Romeros fjärde zombiefilm visas, liksom nyinspelningen av The Amityville horror (mer känd som Huset som Gud glömde).
Ytterligare en avdelning är ett blandat block med filmer som duon anser är värda att visas i Sundsvall. Som de brittiska filmerna It\'s all gone Pete Tong och Millions.
- Det är såna som inte riktigt passar Draken, eller inte fått plats, men som ändå borde visas, säger Peter Nordlinder.
Nytt för i år är att de fått hyfsat med bidrag för att köra festival. I år har de fått stöd av Filmstaden med salonger, och sedan ekonomiskt stöd av Film i Västernorrland och Kultur och Fritid.
- Det hade inte gått att fortsätta om vi inte fått ekonomiska resurser, säger Jens Persson. En stor del till att det inte blev nån festival förra året berodde på att vi inte fick stöd.
55 kronor kostar varje visning, \"Man ska kunna se många filmer utan att det ska gräva djupa hål i fickan\", och eftersom filmerna inte gått genom censuren krävs medlemskort.
Det är långt kvar till festivalen börjar så många fler filmer tillkommer. Alla som är med på Drakens mailinglista kommer att få mail så fort en film är festivalklar, eller så kan man gå in regelbundet på hemsidan (www.draken.info) och kolla.

Mer läsning

Annons