Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofias utstrålning fick Runge på fall

Fler än tusen hoppfulla ungdomar sökte sig till provfilmningarna för Björn Runges nya film. Han valde bort äldre och mer rutinerade förmågor för okända Sofia Westberg. I Guldbaggebelönade Mun mot mun spelar hon den trasiga Vera som sakta är på väg mot undergången.

Annons
Det var hennes starka utstrålning som gav henne rollen. Sofia Westberg provfilmade egentligen för en mindre roll i filmen, men Björn Runge tvekade inte att i slutänden låta henne få en av de verkliga huvudrollerna. Nu gör hon sin debut på vita duken som den sårbara och kärlekstörstande Vera som har rymt hemifrån för att leva med missbrukaren Morgan.
När jag läste manuset första gången tyckte jag att det var en så stark historia, den grep tag i mig. Jag sträckläste den, säger hon.
Hon går sista året på teaterestetiskt gymnasium i Lerum, men har egentligen aldrig drömt om att göra film. Intimiteten och närheten till publikens reaktioner på teatern är det som har lockat henne med skådespeleriet. Men när det blev känt att Björn Runge letade efter unga skådespelare till sin nya film och hela Sofia Westbergs klass bestämde sig för att prova lyckan antog hon också utmaningen.
Det kändes ganska skumt när jag fick veta att jag hade fått rollen. Jag hade hört av en kompis att det stod mellan oss och en till, men hade inga tankar på att det skulle bli jag. Det var ganska stort, faktiskt, säger hon.
Mun mot mun är en känslostark film, full av obehagliga scener. Tonåriga Vera har flytt från hemmet för att komma undan sin misshandlande pappa och lever ett liv där hon är helt beroende av sin drogmissbrukande pojkvän. Hon säljer sin kropp för att finansiera hans missbruk och introduceras för tunga droger av honom.
Filmen öppnar ögonen för den här problematiken som finns överallt i samhället. Det är väldigt många kvinnor som fastnar i förhållanden som inte är bra, säger Sofia Westberg och fortsätter senare:
Veras och Morgans förhållande bygger ändå på kärlek från första början, även om det blir destruktivt för hennes del. Jag tror att de båda verkligen har fastnat för varandra och att han desperat försöker hålla kvar henne. Han ser det som att han har räddat henne från pappan.
Filmen innehåller en hel del starka scener. Var det tungt för dig att spela in dem?
Jag hade hela tiden stöd från Björn Runge och resten av teamet. Det som var tyngst var före inspelningen när man inte riktigt visste hur man skulle göra scenerna. När man läser manuset så känns det tyngre än när man går in och gör det.
I Mun mot mun spelar Sofia Westberg mot flera av Sveriges mest etablerade skådespelare. Marie Richardson och Peter Andersson gestaltar Veras olyckliga föräldrar och Magnus Krepper spelar missbrukaren Morgan, en roll som i måndags gav honom en Guldbagge för bästa manliga biroll.
Björn Runge gillar kontrasten mellan de professionella aktörerna och de unga, oprövade namnen. Och Sofia Westberg har bara lovord för Runges sätt att jobba med ensemblen.
Man får styra väldigt mycket själv. Det är hela tiden dialog och inga pekpinnar. Det är alltid vi som har det yttersta ansvaret, det gillar jag.
Ansvarsfrågan är också ett viktigt tema i filmen. Vem är det som bär ansvaret för att Veras liv har blivit som det har blivit? Är det pappans fel som slog och hotade henne? Är det mammans, som stillatigande såg på? Eller handlar det om ett delat ansvar, där vi i generation efter generation bär med oss destruktiva mönster som till sist drabbar våra egna barn?
Ansvaret vilar mest på henne själv, säger Sofia Westberg. Visst har hennes medmänniskor också ett ansvar, men det yttersta ansvaret ligger i hur hon själv väljer att handla. Det finns väldigt många människor som har haft ett helvete när de växt upp men ändå lyckats ta sig igenom det.
På vita duken gör hon ett nästan självlysande sårbart intryck. I rollen som Vera ser hon ibland ut som ett barn med hård sminkning och tyllkjol. Björn Runge har sagt att han först trodde att Sofia Westberg var yngre än sina 17 år och därför tvekade att ge henne huvudrollen, men ändrade sig när han fick reda på hennes rätta ålder.
Mest beror det nog på min längd, säger hon och ler ett sällsynt leende. När man ligger runt 1,60 så dömer folk en rätt snabbt. De tror att man är yngre än man är.
Att komma tillbaka till skolan igen efter filminspelningen var något av en chock. Hon hade vant sig vid att arbeta, att få ta eget ansvar, men var med ens hänvisad till de inrutade skolrutinerna igen.
Plötsligt kändes det väldigt konstigt att gå i skolan. Sättet som skolan var konstruerad på, att varje dag ha lektioner i matte och svenska, det kändes väldigt skumt. Det känns lite hopplöst när man vet att det tar så många år att utbilda sig för att bli något.
Helt säkert är det inte att det blir en film- eller teaterkarriär för Sofia Westberg i framtiden. Hon gillar visserligen det hon har fått vara med om, men har en ganska saklig inställning till livet.
Jag anser att det bästa är att man har provat på en rad olika yrken. Jag tycker att man ska ha sett en hel del innan man låser fast sig vid en grej, säger hon.

Fakta/ Sofia Westberg:

Ålder: 18 år.
Bor: I Sävedalen (kranskommun till Göteborg).
Familj: Två syskon i Göteborg och två syskon i Stockholm.
Senast sedda film: Staged beauty som handlar om när kvinnor fick börja stå på scenen.
Favoritfilm: Eternal sunshine of the spotless mind.
Senast lästa bok: \"Jag läser en del, men för tillfället har jag inte hunnit med. Jag har påbörjat cirka fem böcker men inte läst ut någon av dem.\"
Senast sedda teaterpjäs: Vinter på Teater Trixter i Göteborg. \"Den var otroligt bra.\"
Aktuell i: Björn Runges film Mun mot mun som har Sundsvallspremiär på Draken imorgon. (PM)

I flera starka scener i Mun mot mun spelar Sofia Westberg mot Magnus Krepper.
Foto: Ola Kjelbye

18-åriga Sofia Westberg spelar en av huvudrollerna i Björn Runges nya film Mun mot mun.
Foto: Ola Kjelbye

Björn Runge gav hela tiden stöd åt skådespelarna, säger Sofia Westberg.
Annons