Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solanas tog Bronshästen till Argentina

Annons
Det är hans första långfilm. "Nordeste" är så färsk att den inte ens har haft premiär hemma i Argentina. Juan Solanas film kunde inte fått bättre start än Bronshästen för bästa film på Stockholms filmfestival.


- Jag kastade mig på ett plan för att komma hit. Jag ville inte missa att ta emot det här priset. Jag är så lycklig. Inte bara för min skull utan för mitt land och för den latinamerikanska filmen, säger filmregissören Juan Solanas.

Pristagaren flög från Paris för en sextimmars vistelse i Stockholm för att få ta emot sitt första långfilmspris. Filmens två kvinnliga huvudrollsinnehavare franska Carole Bouquet och argentinska Aymará Rovera fick dessutom dela på priset till bästa skådespelerska.

- Jag är otroligt glad för deras skull också. Jag fick aldrig tag på dem innan jag reste, så de vet inte om att de fått priset ännu, säger Juan Solanas.

Temat i hans "Nordeste" är illegala adoptioner. Juana är en ensamstående mor som kämpar för att överleva tillsammans med sin son i en stuga i det fattiga nordöstra Argentina. Hon möter den välbärgade och framgångsrika fransyskan Hélène, som kommit till trakten för förverkliga sin dröm om ett eget barn. Kvinnornas möte utvecklas till en uppgörelse om inte bara illegal handel med barn utan även om den rika världens övergrepp på fattiga i ett större perspektiv.

"Den vågar ställa svåra frågor utan att känna sig tvungen att besvara dem åt oss, och utan att någonsin falla över i sentimentalitet och effektsökeri", sade juryn i prismotiveringen.

- Idén till filmen började i en bild jag fick inom mig - en kvinna med ett litet barn, fattig och ensam ute i naturen. När jag senare stötte på problemet med illegala adoptioner förstod jag att jag hittat temat för min film. Då tog jag ett år på mig för att göra reasearch i ämnet innan jag skrev manuset. Det skulle ha varit omöjligt att göra en film av det här slaget om man inte visste vad man talar om. säger han.

Juan Solanas, 39, är son till en av den argentinska filmhistoriens främsta regissörer, Fernando E Solanas, känd för bland annat "Brännugnarnas timma" från 1968, vars revolutionära budskap spreds världen över. Juan växte upp Frankrike, dit familjen flydde efter militärkuppen i Argentina 1976.

Han har i många år arbetat som filmfotograf. Hans första film som regissör var kortfilmen "The man without a head", som fick juryns pris för bästa kortfilm i Cannes 2001. På hemmaplan får hans debutfilm inte premiär förrän i mars.

-- Det här priset var det bästa som kunde hända mig. Nu får filmen uppmärksamhet redan innan premiären. (PM)


VINNARNA PÅ STOCKHOLMS FILMFESTIVAL:

Bästa film: "Nordeste" av Juan Solanas

Bästa debutfilm: "Me and you and everyone we know" av Miranda July

Bästa manus: Annie Griffin för "Festival"

Bästa skådespelerska: Carole Bouquet och Aymará Rover i "Nordeste"

Bästa skådespelare: Vincent D'Onofrio i "Thumbsucker"

Bästa kortfilm: Sons of Tu: The god of war" av Taika Waititi

Stockholms filmfestivals publikpris: "Storm" av Måns Mårlind och Björn Stein

Kortfilmspriset 1 km film: Johan Söderberg för "The voice"

Made in Stockholm: "Death by heart" av Malin Erixon

Jameson short film award: "Mebana" av Daniel Wallentin

FIPRECI-juryns val:

Bästa film: "Be with me" av Eric Khoo

Northern lights: "Accused" av Jacob Thuesen

Stockholm lifetime achievement award: David Cronenberg

Stockholm visionary award: Terry Gilliam

World wide winner award: "Skogen...och 7 illustrationer kring namnet på ett träd" av Malin Erixon

Mer läsning

Annons