Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldat Napp uppfostrar olydiga barn

The pacifier
Regi: Adam Shankman
I rollerna: Vin Diesel, Lauren Graham, Faith Ford, Brittany Snow, Max Theriot, Morgan York, med flera

Annons
Betyg: 2

Nån manusförfattare i Hollywood måste ha sett Supernanny på tv, och tänkt att den bäste mannen för jobbet är just en man, inte en kvinna. Och då helst en supermilitär, typ den hårdaste på jorden, alltså en Navy SEAL.
Entré Vin Diesel som tuffingen Shane Wolfe, som tvingas ta hand om en hopplös samling syskon. De hotas av elaka nordkoreaner, som vill åt ett hemligt vapen som barnens far uppfunnit. Kriga, slåss och döda är ingen match för Shane, men byta blöjor ojojoj. "And they say war is hell", är en av hans kommentarer till att ta hand om barn.
Idén är inte ny, ni minns väl Arnold Schwarzenegger i Dagissnuten? Och visst är det superkorkat, men det kunde vara så mycket värre.
Visserligen får Shane ordning på ungarna på extremt kort tid genom disciplin och armhävningar, och självklart finner han så småningom en väg till sitt mjukare inre. Ja, han blir ju till och med regissör för en skolmusikal (Sound of music), och som soldat kan man ju inte bli mer fjollig.
Med fuktiga hundögon ser Shane den familjelycka han själv förvägrats sedan han sattes i militärskola vid åtta års ålder, och en tår faller när uppdraget är slut, och han måste lämna de numera gulliga och lydiga barnen.
Att Disney ligger bakom filmen är ingen stor överraskning, direkt.
Men det som räddar The pacifier (som betyder napp på svenska) från magplasket är ett par skojiga scener, och att Vin Diesel har en hyfsad självdistans. Och förstås den relativt okände Brad Garrett som vicerektor Murney på barnens skola: en underbart pennalistisk översittartyp, som begåvats med filmens bästa repliker när han hånar barnvakten Shane.
Synd att Garrett efter en grymt skojig entré får en undanskymd roll. Han är en begåvning som borde tas till vara på i framtiden.

Vin Diesel får ett tufft uppdrag i The pacifier.
Foto: Buena Vista

Mer läsning

Annons