Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som i "Farmen" fast med dans

Annons
I somras tog koreografen Gunilla Heilborn med sig sex dansare ut i skogen och filmade dem under "Farmen"-mässiga förhållanden. I den fristående scenuppföljaren "Åtjärn stories" har några i gruppen blivit kvar i skogen och berättar sina historier.


Jaktstugan i storskogen i Bergslagen, som gav bakgrunden till filmen, har bytts mot Lilla scenen på Dansens hus i Stockholm. Dansarna rör sig mot en fond med ett höstligt skogslandskap som togs fram till inspelningen av Ingmar Bergmans tv-film "Saraband". En huggkubbe, en vedyxa och några bedagade trädgårdsmöbler är rekvisita som har lånats med från stugan i skogen.

- Filmen blev en drift med dokusåporna som jag sällan orkar tittar på. Inte av moraliska skäl utan för att de är så otroligt tråkiga. Först leker deltagarna en stund och sedan får de mala på om hur det gick i ändlösa intervjuer. Det är lika meningslöst och trist som att höra idrottsstjärnor kommentera sina egna prestationer, säger Gunilla Heilborn

Att parodiera tv-underhållning var inte det ursprungliga syftet med att åka ut i skogen.

- Jag ville låta dansarna berätta historier och sökte en miljö att filma i där vi var ensamma. Stugan var trång och saknade el och tjärnen så dyig att det inte gick att bada. Det blev en situation som liknade "Robinson" och "Farmen" ganska mycket faktiskt.

I kortfilmen "Sportstugan", som tävlade på filmfestivalen i Göteborg i februari, finns till och med den i dokusåpan obligatoriska bekännelsekamera i vedbon där deltagarna får tala ut.

- "Åtjärn stories" handlar om fyra personer som har stannat kvar i skogen när de andra lämnade gruppen. Här är jag tillbaka vid den ursprungliga idén att låta dansarna berätta historier. Vi ska ha en brasa i någon form på scenen. Det rör sig om den sortens historier man berättar kring lägerelden, säger Gunilla Heilborn.

Under arbetets gång har verket ändå antagit former som går att associera till dokusåpans dramaturgi. Till exempel återvänder en av dansarna som var med i filmen till Åtjärn. De får också ett oväntat besök av en elegant kvinna illa anpassad till livet i skogen.

- Dansarna rör sig ganska stilla på scenen medan publiken lyssnar till deras historia. I bland går jag in och intervjuar dem som en "Guds röst" i salongen.

Gunilla Heilborn låter också sina dansare berätta sina historier utan ord, enbart med kroppen.

- Om man berättar enbart med sin kropp och inte använder sig av mim kan ju inte betraktaren följa historien, den känner bara dansaren själv till. Det märks ändå väldigt tydligt i ett solo om dansaren följer en inre berättelse, säger hon.

Thoreaus naturhyllande roman "Skogsliv vid Walden" har varit en viktig inspirationskälla. De fyra i skogen är inte strandsatta utan har frivilligt valt att stanna där.

- De är nog lite trötta på storstaden. Det här hänger nog samman med att jag själv ska flytta med min familj från Stockholms innerstad ut till huset vi har på Väddö i Roslagen.

Gunilla Heilborn arbetar oftast med dans i kombination med performance och film som i den skruvade föreställningen "Katarina den stora - directors cut" som hon 2002 turnerade med mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. På filmsidan är hennes mest uppmärksammade verk dansvideon "Henrik Vikman berättar" och "Rewind" som blev Guldbaggenominerad som bästa kortfilm 2004 och visades på bio och i SVT. Henrik Vikman är dansare och gör en av rollerna i "Åtjärn stories".

På Zebra dans i Stockholm gjorde Gunilla Heilborn 2002 barnföreställningen "Havet i blått" som hon i sommar sätter upp i en bearbetad version för Parkteatern i Stockholm.

- Humor finns med i allting jag gör, den här gången har jag försökt skärpa mig lite så att det inte bara blir flabb. Vemod, värme och en mänsklig ton tycker jag också utmärker mina verk. I "Åtjärn stories" berättar vi historier om vänlighet, hemlängtan, politik och tallar, säger Gunilla Heilborn.

I höst sätter hon upp "England" på Dansstationen i Malmö, en koreografi för ungdomar om två svenska tonårstjejer på språkresa i England.

"Åtjärn stories" spelas under sju kvällar mellan den 16 och 26 april. För musik och ljud står norrmannen Kim Hiorthøy. Under filminspelningen i somras visade han sig vara en naturbegåvning på dans och har nu fått en roll i föreställningen. (PM)


Fakta Gunilla Heilborn:

Ålder: 40 år.

Bor: på Söder i Stockholm.

Familj: Maken, filmfotografen Mårten Nilsson och barnen Mika, Harriet och Henny.

Oväntad talang: "Jag är duktig på att baka".

Ser helst på tv: "Engelska deckare, sällan dokusåpor".

Såg senast på bio: Zach Braffs "Garden state".

I cd-spelaren: "Jack Jonson, singer/songwriter, från Hawaii tror jag". (PM)

Mer läsning

Annons