Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonic firar fem år med artisteliten

/

Tänk vad tiden går. Tidningen Sonic har kommit ut med 25 nummer under ett halvt decennium. Och imorgon blir det fest med halva svenska artisteliten när Sonic firar fem år på Mondo i Stockholm. Inför jubileet ringde ST upp chefredaktören Pierre Hellqvist och pratade tidningsliv. Och lite musik också.

Annons
Trodde ni att ni skulle hålla på så länge?
- Det trodde vi nog. Fem år är väl ingen tid? Det är alltid jävligt osäkert att starta tidning, men det har gått förbluffande enkelt. Vi har inte haft några större bekymmer.
Varför tror ni att det har gått så bra?
- Ambitionen var och är att skriva om läsarnas favoritband, men även att tipsa om nya band. Musikintresset har ökat när det är så lätt att komma åt musik, och folk är i behov av en uppsamlande guide om musikflödet. Man har Sonic som utgångspunkt, sedan går man vidare, och lyssnar på skivan eller köper den.
Det var väl en del som gnällde när erat första nummer kom ut med R.Kelly på omslaget?
- Vissa trodde nog att vi skulle vara en renodlad indierocktidning, men det var aldrig ambitionen. Det vore konstigt att stänga ute hiphop eller reggae. Och idag kan man lika gärna köpa Britney som Bright Eyes - allt är tillåtet.
Är det fortfarande lika kul att göra Sonic?
- Ja, herregud! Det är nästan roligare. Men ibland kan man bli trött på mängden skivor. \"Hur fan ska man hinna lyssna på allt det här?\". Det har ju blivit så lätt att sprida sin musik, men det är en angenäm utveckling tycker jag. Fast det ökar ju belastningen en smula ...
Ja, snacket om skivdöden stämmer inte riktigt, även om det laddas ner en hel del.
- Nej, det bara en ny fas. Vi har gått in i en utveckling där låten är i centrum, och jag gillar tanken på det.
Berätta lite om morgondagens fest. Hur har festkommittén resonerat?
- Vi har valt ut artister som vi gillar, och som vi har skrivit om genom åren. De kommer göra en varierande mängd låtar, mellan 1-3 stycken. Martin Hederos är kapellmästare och ska spela piano. Ibland blir det ett helt band med bland annat Johan Berthling på kontrabas och Goran Kajfes på trumpet.
Några av Sonics medarbetare ska leka DJ:s. Är du en av dem?
- Nej, jag ska bara gå omkring och må bra!

Sonics viktigaste stunder, enligt Pierre Hellqvist

Broder Daniel (Sonic nr 3)
- Det var ingen som gjort nåt sånt jobb förut, och det var nåt som alla tyckte var jävligt bra. Sen kom den vid en bra tidpunkt. Håkan Hellström var fortfarande med i bandet och var årets hetaste soloartist, och Theodor Jensen hade precis startat The Plan.

R Kelly (Sonic nr 1)
- Förutom att det var en fruktansvärt bra artikel så slog den an en ton om vad Sonic skulle vara för tidning. Och sen är det ju inte så många tidningar som varit hemma hos R.Kelly ...

Årssammanfattningarna med fyra artister som pratar om året som gått.
- De har gett oss en särställning. Vi hade tur som fick med Thåström första året, och sedan dess har vi alltid fått de vi velat ha. Vilka som är årets artister? Det får du se när tidningen kommer!

Övriga höjdpunkter:
- Morrissey var kul att få igenom, Kent sålde många tidningar och Moneybrother var ett av de bästa jobben.

Fakta/Artister som medverkar på festen:
Håkan Hellström, Howlin´ Pelle Almqvist, Robyn, Christian Kjellvander, Plura Jonsson, Ebbot Lundberg, Mattias Hellberg, Hello Saferide, Pelle Ossler, Suburban Kids with Biblical Names, Sophie Rimheden m.fl.

BILDTEXTER
Fem år har musiktidningen Sonic existerat, och då blir det förstås fest . Imorgon firas födelsedagen på Mondo i Stockholm med Martin Hederos som kapellmästare.
Foto: Joakim Eneroth/Scanpix

Robyn, internationell artist med eget skivbolag som firar Sonics femårsdag på Mondo i Stockholm den 24 november.
Foto: David Magnusson/Scanpix

Håkan Hellström har fått mycket uppmärksamhet i musiktidningen Sonic genom åren. När tidningen fyller fem år är han förstås med och firar.
Foto: Mats Andersson/Scanpix

Howlin\' Pelle Almquist i Hives.
Foto: Heiko Junge/Scanpix

Sophie Rimheden, svenskt electronicahopp som står på scen när Sonic fyller fem år.
Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Mer läsning

Annons