Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soundtrack öppnar säcken

Annons
Den perfekta julklappen för alla inblandade. "A present from the past" är Soundtrack of Our Lives sätt att döva det dåliga samvetet över låtar som aldrig blev färdiga eller släpptes i för få exemplar. Nya fans får en inkörsport till historien och gamla beundrare kan gotta sig åt tio nya låtar.


- Det är mer en uppsamling än en samlingsskiva, säger gitarristen Ian Person.

Han och Ebbot Lundberg sitter i utkanten av det böljande hav som Soundtrack of Our Lives skapar i föreningen Samis, Svenska artister och musikers intresseorganisation, lokaler i Stockholm. En sextett män i yngre medelåldern med varierande grad av hunger och medburna instrument. Ebbot Lundberg pratar i telefon, en journalist vill veta om han har några shoppingtips inför julen. Svaret blir starkvinsglögg. Ian Person ler åt cirkusen. Efter fyra album, en rad ep-skivor och singlar, hårt turnerande och en framgångsrik utlandslansering är Soundtrack of Our Lives en samtrimmad farkost.

- Vi har hittat våra positioner i bandet, de olika rollerna som vi behöver för att funka, säger Ian Person.

- Den sociala biten i ett rockband är ju knepig. Man är en outsider och umgås med andra som är likadana. Det innebär berg-och-dal-banor men överlever man dem så skapar det styrka. Det har vi gjort, säger Ebbot Lundberg.

"A present from the past" är ett dokument över de senaste tio åren, från första ep-n "Homo habilis blues" till hittills osläppta låtar. Obskyra singlar som "Avenger Hill Street blues" får ett nytt sammanhang, liveklassiker som "Galaxy gramophone" och "Dow Jones syndrome" går plötsligt att få tag i. Nördfaktorn finns där, men den är överkomlig.

- Jag kollade på vår hemsida för att få reaktionerna på skivan. Det fanns de som var ute efter ännu mer svåråtkomliga mixningar och så där, men samtidigt bad de om ursäkt för att de var anala. Jag förstår dem, jag har vissa sådana drag själv, säger Ian Person.

"Homo habilis blues" kom 1996 och slog ner som en bomb. Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Ian Person och Martin Hederos från det nedlagda Union Carbide Productions hade ett nytt band kallat Soundtrack of Our Lives tillsammans med Fredrik Sandsten och Kalle Gustafsson. Debutalbumet "Welcome to the infant freebase" blev inte mindre hyllat. I dag är det en solklar 90-talsklassiker, som gjord för skrålande allsång och luftgitarr.

- Den är ju gjord så. Överstyrd till vanvett och full av klassiska riff, säger Ian Person.

Det blev hysteri, turnébussen brummade i gång och förstår man Ebbot Lundberg och Ian Person rätt påverkade det arbetet med uppföljaren "Extended revelation" (1998). Dess splittrade psykedelia mottogs extremt blandat, men bandet red fortfarande på ångorna från debuten. Inledningsvis var det värre med uppföljaren "Behind the music" - sågad i svensk storstadspress men i slutändan biljetten till USA och Storbritannien. Det går fortfarande att spåra Ebbot Lundbergs och Ian Persons besvikelse över mottagandet. "Behind the music" är en viktig skiva för Soundtrack of Our Lives.

- Det blev mer allvar och mindre lek. Vi insåg att vi hade ett grymt band och att det inte var någon idé att slarva bort det. Liveuttrycket ändrades också, de värsta utfallen stävjades, säger Ian Person med en nick åt sångaren Ebbot Lundberg, vars varierande grader av nakenhet på scen analyserats lika noga som sångrösten.

- Vi bestämde oss för att vara ett 2000-talsband i stället för ett 90-talsband, säger sångaren.

- I början hade vi ingen form. Musiken låg längre fram än bandet. Vi kom inte i kapp förrän Björn slutade, säger Ian Person och syftar på Björn Olsson, numera egensinnig producent och musiker, som ersattes av Mattias Bärjed.

Förra året kom "Origin vol 1" och befäste Soundtrack of Our Lives position som ett rockband för framtiden, inte minst för att man utlovade en volym 2 relativt omgående. Ian Person grinar illa när framtiden kommer på tal, nästa år blir späckat.

- Vi har turnerat så hårt att det är ett under att våra lemmar fortfarande är i fungerande skick, säger Ebbot Lundberg.

- Men det blir turné i Europa i januari, Norden i februari och sedan hoppas vi kunna gå in i studio i mars och april. Tanken är att vi ska göra klart volym 2 nästa år, säger Ian Person.

Ni funderar aldrig på om det skulle vara skönt att jobba på Posten i stället?

- I slutet av varje turné känner jag för att jobba i en korvkiosk, men två veckor senare är suget tillbaka. Det gäller att följa sitt övre jag, säger Ebbot Lundberg. (PM)


Fakta Soundtrack of Our Lives

Medlemmar: Ebbot Lundberg (sång), Ian Person (gitarr), Fredrik Sandsten (trummor), Kalle Gustafsson Jerneholm (bas), Mattias Bärjed (gitarr) och Martin Hederos (klaviatur).

Album: "Welcome to the infant freebase" (1996), "Extended revelation" (1998), "Behind the music" (2001) och "Origin vol 1" (2004).

Aktuella med: Samlingsalbumet "A present from the past", där singelbaksidor, osläppta låtar och ep-spår blandas.

Mer läsning

Annons