Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spansk kultur får fast adress i Stockholm

Annons
Den spanska kulturen har hissat flagg mitt i Stockholm. Som första nordiska land får Sverige ett spanskt kulturinstitut - Instituto Cervantes.


Verksamheten har redan smygstartat. I lektionssalarna sitter språkstudenterna, i utställningsrummet hänger en utställning med abstrakt spansk konst och vissa filmkvällar under våren har salen varit fylld. Men på tisdagen invigdes det spanska kulturinstitutet officiellt av det spanska kronprinsparet Felipe och Letizia tillsammans med Sveriges kronprinsessa Victoria.

Bryggargatan 12 mitt i Stockholms city har blivit kulturinstitutens adress. Där delar Cervantesinstitutet lokaler med den tyska motsvarigheten, Goetheinstitutet. Medan tyskans position i Sverige har blivit svagare och institutet skurit ner verksamheten kraftigt på senare år expanderar spanskan. De svenska turisternas kärlek till Spanien var en av orsakerna till att Sverige valdes ut att bli det 43:e landet där Cervantesinstitutet etableras.

- Vi har märkt att spanskan är på modet här i Sverige. Gymnasieungdomar väljer spanskan som andraspråk efter engelskan, i stället för tyska eller franska. Sverige har flest spansktalande av de nordiska länderna, bland annat finns här 160 000 spansktalande personer som har invandrat hit, i första hand från Chile. Det finns också starka band mellan Sverige och Spanien på grund av turismen med många människor som är motiverade att lära sig spanska, säger César Antonio Molina, internationell chef för Instituto Cervantes.

Han har bra koll på den svenska kulturen. Flera gånger har han varit inblandad i svensk-spanska kultursamarbeten och hyllar den svenska ambassaden i Spanien som osedvanligt skicklig på att föra ut sitt lands kultur. Han är på tillfälligt besök under invigningen. Institutet i Stockholm ska i fortsättningen ledas av Gaspar Cano Peral, som tidigare bland annat har arbetat med teater i Sverige.

Idén med det statsstödda nätet av Cervantesinstitut är främst att göra spanskans ställning starkare. César Antonio Molina ser som en av dess viktigaste uppgifter att ge spanskan samma status som engelska, franska och tyska inom EU. Men tanken är också att kulturen hjälper annan kommersiell verksamhet ut i världen. Trots att den spanska staten bekostar grundverksamheten är utställningar och annan verksamhet i hög grad sponsrad av företag eller av andra spanskspråkiga länder.

- Vi vill att spanskan över hela världen ska förknippas med kultur, på samma sätt som tyskan är det. Spansktalande världen över ska förstå att de är del av en hel värld av kulturpersonligheter, från Cervantes till Almodóvar, säger han.

I samband med invigningen besöker också den 99-årige spanske författaren Francisco Ayala Stockholm. Biblioteken på alla Cervantesinstitut döps efter en författare. Den trots sin ålder ännu aktive Ayala har fått äran att ge namn åt Stockholmsbiblioteket, som till att börja med innehåller cirka 4 500 böcker, men som har plats för betydligt fler.

I anslutning till entrén finns konsthallen, där öppningsutställningen visar ett tjugotal verk av Spaniens mest framstående abstrakta konstnärer under andra delen av 1900-talet. Titeln på utställningen är hämtad från en av de utställda målningarna; Antoni Tápies berömda verk "La linea roja" där han blandar abstrakt och figurativt. Utställningen kommer från IVAM, det moderna museet i Valencia. Kronologiskt startar den i Julio González studier av masker från 30-talet, nära besläktade med Picassos och rör sig i snabba svep fram till 2000-talet.

Det är den moderna och samtida kulturen som ska synas på Cervantesinstitutet även i fortsättningen.

- Vi vill visa vad som händer i de spansktalande länderna i dag. (PM)


Fakta: Cervantesinstituten

+ startades 1991

+ har fått sitt namn efter nationalskalden Miguel de Cervantes (1547-1616)

+ finns i 40 länder

+ utbildar årligen 80 000 elever i spanska, är världens största organisation för spanskundervisning och information om spanskspråkig kultur

+ bekostas av spanska staten, men tar emot mycket sponsring av företag och andra spanskspråkiga länder

+ Cervantesinstitutet i Stockholm leds av Gaspar Cano Peral och har drygt tio anställda

+ den officiella invigningen pågår mellan den 19 och 23 april. På programmet står bland annat panelsamtal med författaren Francisco Ayala, som presenterar sin senaste bok "La invención del Quijote"

+ varje måndagskväll arrangerar institutet gratis filmvisningar

+ biblioteket med 4 500 volymer är döpt efter författaren Francisco Ayala.

Mer läsning

Annons