Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spela sällskapsspel på nätet - smidigt men asocialt

/
  • På den svenska sajten Betapet.com kan man spela alfapet online mot massor av svenskar. Man spelar efter rankingsystem och kan dessutom chatta med sina motspelare.Foto: Szezana Vucetic-Bohm

Man behöver inte lemlästa fiender bakom neddragna persienner för att ha skoj. Miljoner människor världen över spelar gratisspel på nätet. Den svenska alfapetsajten Betapet.com lockar till sig 400 nya användare varje dag.

Annons
De senaste åren har inneburit en förändring i tv-spelsbranschen. De klassiska plattforms- och förstapersonsskjutarspelen har inte tappat i popularitet, men parallellt satsar utvecklarna på mer familjära spel. Social gaming har blivit ett begrepp.
Den utvecklingen är förmodligen något som skaparna av sällskaps- och brädspel följer med oro. Kanske borde de också ta en titt på internet. För där ökar aktivteten på alla de gratissajter som finns. En svensk sådan är Betapet.com. Där spelar runt 60 000 svenskar alfapet online. Helt gratis.
Vi startade 2004 och medlemsantalet har gradiv stigit sedan dess. Men vi har inte annonserat eller så, utan kompisar har berättat för kompisar och så vidare, säger Joakim Lord.
Han är en av de som ligger bakom Betapet. Han jobbar även på företaget Digital Illusions, som bland annat gör det hyllade spelet Battlefield. Han och de andra valde att göra Betapet helt gratis sedan sidan han spelade på innan planerade att börja ta betalt.
Det är komplext det där. Visst skulle man kunna ta betalt, men samtidigt finns det alltid folk som kommer att göra gratissidor och där är det en bättre idé om man satsar på reklam för att få in pengar.
Blip.se är förmodligen Sveriges största spelsajt. Där finns klassiker som schack, yatzy och fia med knuff. Än så länge finns inte det inte så mycket av mer avancerade spelen på nätet, men det är nog en tidsfråga innan de dyker upp.
Men ligger bräd- och sällskapsspelens framtid i farosonen? Inte enligt Joakim Lord.
Jag har i och för sig inga siffror men jag tror faktiskt inte att de gör det. Kanske har försäljningssiffrorna gått ned en aning i och med tv-spelsutvecklingen, men det är ju en helt annan grej att spela tillsammans med andra människor. Spelar man på nätet har man inte samma kontakt med sina motspelare.
Joakim Lord och de andra på Betapet.com har idéer om att utveckla sin sajt. Det pratas om att eventuellt anordna en turnering och kanske också andra typer av spellägen. Dessuom har de tittat på en amerikansk spelsuccé på internet som heter Rummicube, en sorts alfapet fast med siffror som är väldigt stor i USA. (PM)

Mer läsning

Annons