Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelglädje sju dagar i sträck med BAO

/

När BAO (Benny Anderssons Orkester) ger sig ut på en veckas turné med Helen Sjöholm från Sundsvall och Tommy Körberg utlovas konsert med dans — och två nyskrivna duetter av Björn och Benny.

Annons
Lägg låttitlarna Det är vi ändå och För dig på minnet. De kan bli våra nästa landsplågor, som rekordhållaren Du är min man vilken låg 38 veckor i sträck på Svensktoppens förstaplacering.
Det är kul att bjuda publiken på nya låtar som inte finns på skiva, säger Benny Andersson under repetitionen i Radiohuset i Stockholm, samma dag som orkestern ska fara iväg med turnébussen.
Familjärt, avslappnat och kul är ord som Helen Sjöholm använder för att beskriva stämningen i den 16 man starka orkestern. Tommy Körberg tar till starkare uttryck.
Trivselfascism. Fast det där är rått men hjärtligt, säger han och pekar på en vagn fullastad med svarta resväskor.
Benny Andersson själv står i fladdrig skjorta och gräver bland väskorna. Orkestermedlemmarnas namn är förvrängda i anagram i cerise tryck. Han hittar sin egen Bossen Dan Nyrén och slänger över Helle Hönsmoj till Helen Sjöholm.
Det stämmer, jag är ju enda hönset här, skrattar hon.
Turnén började i Göteborg den 28 juli, för att sedan åka vidare genom Sverige med en spelning per dag i Helsingborg, Skövde, Mariefred, Stockholm och Örebro. Sista spelningen blir den 5 augusti i Leksand.
Musiken är mycket nostalgi kring schlagers från 20-, 30- och 40-talet.
Det är en period i musiken som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Benny Andersson som är uppvuxen på bland annat tysk schlager.
Låtarna Bättre och bättre dag för dag och Säg det med ett leende ingår i ett sådant potpurri. Det är krigstidslåtar fulla av marschkänsla, med budskapet att inte ge upp.
Men framförallt spelar vi dansmusik, poängterar Helen Sjöholm.
BAO har med en egen dansbana utifall att det inte finns någon dit man kommer. Folk \"dansar som galna\", säger Tommy Körberg, vis av erfarenheterna från förra årets liknande turné. Det är just dansen som Benny Andersson tycker är det väsentliga med turnén.
Vi spelar och folk dansar. Vi utbyter energier med varandra, det är väldigt roligt.
Spelglädjen syns i hela orkestern. Under repetitionen av glädjeschlagers står inte någon i orkestern still. Blåsarna och stråkarna hoppar bokstavligt talat upp och ned när de spelar. Helen Sjöholm har jobbat ihop med Benny Andersson i många sammanhang, men det är mindre vanligt att de spelar live tillsammans. Det är en speciell upplevelse att stå på scen med honom, menar hon.
Den där spelglädjen finns i alla, men den är extra läcker hos honom.
Hon syftar också på hans anarkistiska sätt att repetera, som närmast kan beskrivas som kaotiskt. Benny Andersson kan inte annat än hålla med.
Det kan verka rörigt och som att vi inte har någon ordning, men plötsligt sitter det bara.
Någon mer turné är inte inplanerad eftersom många i orkestern har andra uppdrag. Även Benny Andersson har andra planer för hösten. Musikalen Kristina från Duvemåla är på gång att sättas upp i USA och rollsättningen skrider långsamt framåt. Ensembeln är spikad och Peter Jöback har provsjungit för en av huvudrollerna, men ännu är inga huvudrollsinnehavare klara. I februari nästa år kan en workshop vara aktuell, där man testar översättningen och det man jobbat fram. Först då kan man se om materialet håller.
Missar man BAO live under turnéveckan, kan man se dem i Sveriges Television i Allsång på Skansen den 2 augusti. (PM)

-

Bildtexter:

baoturne0727_3.jpg
\"Det är kul att bjuda publiken på helt nyskrivna låtar\", säger Benny Andersson.
Foto: Roger Vikström/Scanpix

baoturne0727_1.jpg
Två nya duetter av Benny Andersson och Björn Ulvaeus repeteras in av BAO.
Foto: Roger Vikström/Scanpix

baoturne0727_2.jpg
Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjunger duett i BAO, Benny Anderssons Orkester.
Foto: Roger Vikström/Scanpix

Mer läsning

Annons