Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelkrönika

Austin — musikens huvudstad nummer ett!

Annons
På senare år har South By Southwest-festivalen i Austin blivit en allt svårare festival att undvika, inte minst för svenska rockband på exporthumör.
I år innehöll festivalen svenska storheter som bland annat The Ark, Backyard Babies, The Soundtrack Of Our Lives, Melody Club och Moneybrother. Det är svenska branschens sätt att sätta sina nationella storheter på kartan i ett internationellt perspektiv.
De internationella skivbolagen har under många år haft inställningen att ett band först måste slå på hemmaplan innan man satsar på bandet i övriga världen: Övertyga oss om att du har publiken på din sida och vi ger dig chansen att vinna världen.
I Austin ges gräddan av dagens svenska band chansen att visa upp sig för såväl bransch som rockfans.
Festivalfilosofin i Austin är lysande. Istället för ett inhägnat område fyller man hela stan med musik. Tänk er en stad av Göteborgs storlek där varenda pub, klubb, konsertlokal och arena hyser 6-7 band per kväll. Med över 50 officiella spelställen gör det över 1300 band på fyra dagar.
Den musikaliska fokusen ligger på alla former av pop, rock, country, hårdrock, blues (något mindre i år) och hiphop som du kan tänka dig. Och gillar du att hitta nya löften vad det gäller singer-songwriters så kommer du snabbt till insikten att du aldrig vill lämna Austin.
Bäst på festivalen i år: det australiensiska bandet John Butler Trio som mixar skör australisk rotrock med allt från blues till rock. Deras album Sunrise over sea släpps senare i vår här i Sverige, och potentialen är stor, för att uttrycka det milt.
Breed 77 är ett metalband från Gibraltar som nyligen flyttade till London. I programförklaringen berättades att de mixade hård metall med akustiska flamenco-gitarrer så jag var tvungen att missa slutet på Blind Boys Of Alabama-konserten och inledningen av Mavis Staples-spelningen, för att hinna med en halvtimme med detta band.
Robert Randolph & The Family Band, denne svarte juvel, har redan fått mycket uppmärksamhet som uppvärmare till både Eric Clapton och Van Morrison, och i Austin fick han folk på fötter i ett sällan skådat toksväng. Han kallas den nya Jimi Hendrix, men själv tänker jag lika mycket på Lenny Kravitz. Hursomhelst spelar han pedal steel gitarr som om han aldrig gjort något annat, så visst pratar vi gitarrhjälte här också. Albumet Unclassified är redan släppt i Sverige.
Randolph medverkade för övrigt på ett av de senare albumen med Blind Boys Of Alabama, ett annat band som uppträdde på denna festival. Och när den 80-årige blinde Jimmy Carter gick ut bland publiken så var det en musikalisk uppenbarelse som skapade gåshud, lika mycket tack vare publikens mottagande av bandet.

Foton: Bäst på årets musikfestival i Austin: John Butler Trio, Robert Randolph och Blind boys of Alabama, med 80-årige Jimmy Carter i spetsen.

Mer läsning

Annons