Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelkrönika

Två stora frågor kring Xbox 360

Annons
Det var en spännande fredag förra veckan. Inte nog med att hela Medelpad skakades om i ett jordskalv, Microsofts Xboxuppföljare blev dessutom avtäckt.
Huruvida de båda händelserna har ett samband låter vi dock vara osagt. Säkert är i alla fall det faktum att Xbox 360, som namnet blev, ser ut att bli ett riktigt monster.
Med ett ännu mer utvecklat Live-läge (som dessutom blir gratis), utbytbar hårddisk och trådlösa kontroller i bagaget är det svårt att inte bli imponerad.
Det är egentligen bara två saker som spökar. Först och främst vad kan den landa på för pris? Vi minns alla med fasa hur Xbox till en början kostade nästan 5000 kronor, men sålde vansinnigt dåligt. Redan efter några månader utannonserades en sänkning med ungefär två tusen spänn. Och till de rika människor som köpt konsolen på releasen utgick även en ovanlig fin kompensation i form av lite spel och handkontroller.
Playstation 2 kostade förvisso också runt 5000 på släppet, men skillnaden då var att den enda konkurrensen vid släppet bestod av en bortglömd Dreamcast och en suddig Nintendo 64. När Xboxen kom hade Playstation 2 tappat några tusen i pris och Gamecuben var billig redan från början.
Priset är som sagt ytterst viktigt denna gång. Att göra om samma misstag är ingen bra idé men frågan är hur billig Xbox 360, med alla dess dyra komponenter, egentligen kan göras. Förhoppningsvis får vi svaret på frågan under den kommande veckans spelmässa E3.
Det andra som gör mig lite skeptisk är tidpunkten. Xbox 360 ska släppas i höst över hela världen, vilket innebär att den dyker upp nästan exakt fyra år efter den första konsolen.
Kalla mig gnällig, men jag tycker fyra år är lite för kort livslängd för en dyr spelkonsol. Inte minst för att Xboxen fortfarande har mer att ge. En helt annan sak är det med Playstation 2, den börjar tappa ordentligt i kraft och är det någon som behöver bytas upp till nästa generation så är det utan tvekan Sonys gamling.
Gamecuben är som vanligt i en egen liten värld där den traskar på utan att kika på konkurrenternas nyheter. Men både Playstation 3 och Nintendos nästa kommer såklart även att visas på E3, frågan är bara om det blir lika uppmärksammat som Xbox 360 när det även dränks i alla andra spelnyheter som utannonseras under mässans tre glödheta dagar.
Själv är jag mest sugen på att få veta mer om nya Zelda, se bilder och förhoppningsvis även få ett, inte alltför avlägset, datum. Trailern från förra årets tillställning sitter nämligen fortfarande kvar på näthinnan, och får mig stundtals att försöka bygga om klockradion till en tidsmaskin för att få spela spelet. Men eftersom ombyggnationen än så länge inte har gett önskat resultat så jag får sätta mitt hopp till att E3 avslöjar ett närliggande datum.
Och just ja, är det någon som har lust att ringa och väcka mig 08.00 imorgon? Väckarklockan råkade nämligen överge sin ringfunktion.

Nya Xbox 360 presenterades i fredags, frågan är bara vad spelet ska kosta. Dessutom är ett nytt Zelda-spel, med hjälten Link, på gång.

Mer läsning

Annons