Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelkrönika

Spelnamn

Annons
Eftersom jag och min sambo båda två är obotliga spelfanatiker som nästintill diskuterar spel dygnet runt har det alltid varit givet att den gång vi eventuellt skaffar barn ska ge det ett spelnamn som mellannamn.
Nyligen blev frågan aktuell igen, inte för att det är barn på väg, utan för att hushållet fick tillökning i form av världens busigaste kattunge. Här var det perfekt med ett spelnamn som kontrast till alla Missan, Tissan och gud vet vad alla andra katter heter.
Och en katt kan, till skillnad från ett barn, inte bli mobbad i skolan för att de nördiga målsmännen valt att uppkalla den efter en spelhjälte.
Frågan var bara vilket namn det skulle bli. Hela spelvärlden vimlar som bekant av bra namnförslag, allt behöver inte vara Mario, Luigi eller Zelda. Själv gillar jag gärna karaktärer som inte är så stora att alla känner till dem, utan att istället kräver sin "gamer" för att förstås till fullo.
Fast egentligen är det inte bara namnet som är viktigt, själva originalet måste också vara någon man gillar, tycker är häftig eller bara har en riktigt spännande relation med. Därför är Eggman, Pyramide Head och King K. Roll superstrykna redan på förhand.
Fast det är nog tur det, hur roligt kan det vara för någon, oavsett om man är människa eller djur att heta King K. Roll?
Huvudrollsnamn är överlag att föredra. Jag har en förkärlek för Jade i Beyond Good & Evil, grym karaktär med bra namn och stil som utan tvekan skulle kunna gå som förebild i dopsammanhang.
Samma sak med Solid Snake, cool kille i ett coolt spel. Raiden är i och för sig ett bättre namn, men innebörden är långt ifrån lika bra. En tramsig nybörjarsoldat som knappt kan knyta sina skor utan order från högre instanser.
Det blir lite samma sak med Final Fantasy X:s Tidus, som inte bara envisas med att ha världens sämsta röstskådespelare och en överlagt taskig klädsmak - enligt Birgit 76 är han "jäntlik" och en sådan förebild vill man såklart inte ha.
Men det kanske är dumt att hänga ut Final Fantasy-serien som faktiskt har en hel del bra material i garderoben. Sexans skurk Kefka har bra namn och personlighet, samma sak med Lulu i tian och Aeris i sjuan.
Fast Aeris är lite svårt att uttala så där kanske Tifa är ett bättre val? Eller stentuffa Millenia från Grandia 2, när vi ändå är inne på rollspel.
Desto mer jag tänker på ämnet, desto fler namn kommer jag på. Master Cheif, Riddick, Olimar, Lan Di, Kilik listan kan göras så lång att jag måste skaffa ett akvarium fullt av fiskar för att kunna få plats med alla roliga namn.
Vågar jag förresten berätta att vi någon sekund övervägde att enbart skaffa två katter för att kunna döpa dem efter Per-Arne och Carita från Kvarteret Skatan? Till slut tog vi dock förnuftet till fånga och skaffade ett busfrö.
En Dante.
Spelvärldens snyggaste karaktär ur den här konsolgenerationens stiligaste spel måste trots allt få inspirera lite.

Mer läsning

Annons