Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelkrönika

/

Min pappa är lagom gammal

Annons
En gång fick jag en intressant kommentar i ett spelforum på internet. En hormonstinn pojke, antagligen i de yngre tonåren, ansåg att jag var patetisk som spelade datorspel när jag var 24 år gammal. Att jag dessutom var tjej gick inte alls för sig. \"Du är ju en patetisk gammal morsa. Gå tillbaka till köket där du hör hemma\". Den välbeprövade floskeln satt precis där den skulle och jag började fundera; har han rätt?
Men efter några få sekunders tänkande bestämde jag mig för att han inte hade det. Varför skulle någon vara för gammal för att spela?
Dagens datorspel riktar sig ofta till folk just i min ålder, till och med äldre. När dessutom både min pappa och min farbror köpt rallyrattar till sina datorer börjar jag inse att det faktiskt sprider sig uppåt i åldrarna.
\"Emmy, har du inga roliga spel som du kan tipsa om\", brukar min pappa fråga när jag är på besök. Jag plockar då ut min låda och rotar fram några som jag tror kan passa. \"De får inte vara för svåra, men roliga\" brukar jag få höra. Och minsann gick det förra lasset med Shrek 2 och lite andra pärlor hem både hos pappa och hans tjej. Så vem har sagt att spel bara är för barn?
På spelsajten Gamingeye finns det två gamla rävar som älskar Counter-Strike och som dessutom engagerar sig så mycket att de håller i turneringar, åker 80 mil för att komma till mässor och skriver mängder med spelartiklar. Fascinerande.
Förresten så kom jag precis hem från en tripp till Skåne. Min mamma firade sin födelsedag där och tyckte att det var mer praktiskt att åka ner till släkten istället för att baxa över hela bandet till sitt hus på Gotland. När jag och min kille var på väg tillbaka till ön igår stannade vi till vid en affär för att handla lite resproviant. Precis innanför ingången fanns det två montrar, den ena innehållandes en X-box och den andra ett Playstation 2. Och det var minsann ingen trettonåring som stod där och körde rally. Lite flintis, rundnätt och uppenbart engagerad stod en man i medelåldern och brände gummi för glatta livet. En riktigt härlig syn.
Jag vill se fler pappor i datorrummen eller i sofforna framför konsolen tillsammans med sin fru eller sina barn. Jag vill höra mer \"kan inte du tipsa om något roligt spel som jag kan spela\" och mindre \"guuuuuuuud vad tråkigt att sitta inne en hel kväll och bara spela. Vad gör du med ditt liv egentligen?\".
Min pappa är ett föredöme, liksom min farbror. Jag tror att med rätt spel till rätt person passar det alla åldrar. Jag får heller inte glömma att nämna min farfar som alltid slog mig i Tetris, som alltid spelade Stugan, patiens eller Ms Röj när jag kom på besök, som introducerade mig till spelandets underbara värld.
Nu ska jag sluta med mina moralpredikningar och se på när min kille slår mina rekord på min Nintendo DS.

Mer läsning

Annons