Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelkrönika

/

Bortglömda Mariospel

Annons
Nu har det hänt igen! En stor speltidning har gjort en Mario-special men glömt några av de bästa spelen. Sist det hände var när Gamereactor hade plattformstema där man pratade vitt och brett om mängder av titlar, men nämnde inte ens en av de bästa serierna.
Och nu när Reset slår på stora trumman i senaste numret och kör Mario för hela slanten upprepas alltså missen. Varför denna otrevliga mobbing av Super Mario Land? En serie i tre där i alla fall två är bland de bästa tvådimensionella plattformsspelen som någonsin skapats? Anledningen är formatet. Super Mario Land är ingenting du kan spela på Super Nintendo eller NES. Kanske på kommande Revolution, men det är en annan fråga.

Serien är Game Boy-exlusiv, men det finns inte en enda godtagbar anledning att just därför bara strunta i den. Så, nu när Sveriges större spelpublikationer helt ignorerar den får ni lyssna på mig istället och börja söka på Ebay efter begagnade spel.
Seriens första del, Super Mario Land, släpptes 1989 till Game Boy Tegelsten, var utmärkt redan då men det är nästan idag man ser dess riktiga storhet. Det håller nämligen precis lika bra femton år senare, någonting som man knappast kan säga om Super Mario Bros.
Banorna är enormt varierade, världarna likaså och det bjuder på precis lagom utmaning för en plattformare utan sparfunktion. Jag kan när som helst plocka upp det igen och få en lagom dos Mariomys. Det börjar bli lite svårt att få tag på men söker du ordentligt bland begagnade prylar bör det inte vara omöjligt att hitta det.

Tre år efter Super Mario Land kom uppföljaren som skiljde sig ordentligt från det första spelet. Här valde du banor fritt och samlade viktiga poäng genom att döda svåra bossar. Men det gällde att inte få slut på alla liv för då var du tvungen att klara bossarna en gång till. Extraliven blev viktiga och gav ytterligare en anledning att spela ännu mer. Dessutom introducerades Wario för första gången när han agerade extra jävlig slutboss i spelets svåraste bana.
Super Mario Land 2: Six golden Coins, var både annorlunda och bra, men det kom ändå aldrig i närheten av ettans storhet. Trots detta bör du ändå leta efter det här eftersom det är ett ordentligt stycke Mariohistoria.
Super Mario Land 3 är också historiskt, inte minst för att det är det första (och enda?) Mario-spelet där inte den röda killen står i fokus. Warios gästspel i tvåan gav tydligen mersmak för nu är han spelets huvudrollsfigur. Lite fetare, lite argare och lite ondare än tidigare.
Trots karaktärsbytet är ändå banorna i toppklass och livslängden enorm. Vissa dagar är det här bättre än ettan, andra tvärt om. Att båda är köpvärda är såklart givet.
Alla spelen är egentligen så bra att Nintendo borde göra en buntversion och släppa till DS. Hellre det än konverteringar av NES-spel vi redan sett tusen gånger tidigare. Då kanske den här orättvisa Super Mario Land-mobbingen kan få ett slut.

Mer läsning

Annons