Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spretigt på Melodifestivalen i Växjö

I Växjö råder lugnet trots den annalkande sista deltävlingen i Melodifestivalen. I ett startfält som bjuder på massor av festivalrävar och traditionell pop ryms också en debutant, en rap och en opera. Och en artist som inte sjunger.

Annons
Lördagens startfält tycks minst lika spretigt som hittills. Dragshowartisten Rickard Engfors och mezzosopranen Katarina Fallholm bildar ett av de mer udda inslagen. Tillsammans ska de framföra låten Ready for me som beskrivs som ett hysteriskt operadrama.
Kring duon spriddes tidigt ryktena om en scenshow av det mer spektakulära slaget. Och Katarina Fallholm bekräftar att det blir ordentligt glammigt.
Det blir en stor chock helt enkelt. Men inte i form av bröst eller rumpa utan i form av kläderna som är något utöver det vanliga. Man kan säga att det är en blandning mellan saga och Nobelfest. Om man frågar vilka färger vi har så kan jag säga att vilka färger har vi inte? Allting är representerat, säger hon.
Rickard Engfors, som tidigare i år har tolkat olika festivalartister med sin show Schlagercirkus, ser fram emot \"the real thing\".
Jag trodde inte när jag har jobbat med festivalen innan att det någonsin skulle vara jag själv som stod där, för jag kan inte sjunga en ton, säger han.
Du kan inte sjunga en ton, men ska ändå vara med i Melodifestivalen?
- Nej, jag ska vara med och prata. Jag ska inte sjunga, men säg till mig om jag gör det för då ska jag genast sluta! Efter det här kommer jag att åka ut med Schlagercirkus igen, så vi har sagt att det inte spelar någon roll vem som vinner, för jag snor i alla fall vinnarlåten och åker på turné, säger Rickard Engfors glatt.
Melodifestivalen 2005 har presenterat både reggae och hiphop, och i Växjö erbjuds ett för sammanhanget ovanligt inslag med B-Boys International feat. Paul M, och deras rap i låten One step choser. Sångaren Paul M har stora förhoppningar om vad det kan innebära för tävlingen.
- Jag har väl inte varit den som följer Melodifestivalen, men jag har haft en önskan om att den skulle breddas. Det är ju ett bra forum så jag hoppas att SVT fortsätter att integrera mer av svensk musikbransch i det som hittills varit, säger han.
Vad tror ni att en vinst kommer att betyda?
- Det vore jättekul eftersom det skulle bli en signal om att svenska folket faktiskt lyssnar på och gillar annat än traditionell schlager, säger han.

I ett startfält som kryllar av veteraner både på artist- och låtskrivarsidan, utgör 19-åriga Caroline Wennergren och hennes låtskrivarteam ett undantag som de enda nybörjarna i melodifestivalsammanhang på lördag. Caroline har tidigare medverkat i Sikta mot stjärnorna.
- Det känns väldigt nytt, pirrigt och spännande. Man får hoppas att det kommer att gå bra. Jag känner mig såhär \"go\'nervös\" över att stå framför en publik och ge allt. Det jag är mest spänd inför är när de ropar upp mitt namn och jag ska gå upp och börja sjunga. Jag älskar att sjunga för en stor publik så jag tycker att det är jättekul, säger Caroline Wennergren.
Sin låt A different kind of love beskriver hon som en \"varm och go\" låt med inslag av bossanova och jazzpop. Oavsett hur det går i festivalen, fortsätter Caroline Wennergren med musikkarriären. Hon håller just nu på att spela in en skiva med jazzpop och släpper en singel nu i mars.

Något mer rutinerade i sammanhanget är dansbandet Date som just kommit hem från en tvåveckorsturné i soliga Teneriffa. De deltar nu för tredje gången i festivalen och hoppas nu att tredje försöket ska ge vinst. Trots att de ser tuff konkurrens framför sig på lördag.
- Vår låt är ju en ballad, vilket skiljer sig från de andra låtarna kanske. Det behövs en ballad i finalen, säger sångaren Patrik Rasmussen.
Vad betyder melodifestivalen för er som ändå har en karriär annars?
- Det betyder mycket för karriären och spelplanen. Man når ju ut till en annan publik som kanske inte skulle komma ut och lyssna annars, säger basisten Jan Lindberg.

Mer läsning

Annons