Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springsteen och Sverige - en kärlekshistoria

/

Bruce Springsteen är i Sverige för sin 18:e och 19:e spelning. Denna gång bjuder stadionrockarnas stadionrockare på en avskalad akustisk konsert.

Annons
Svenskarna älskar Bruce Springsteen. Och Bruce Springsteen älskar svenskarna. Förhållandet började redan 1975 när Springsteen besökte Konserthuset i Stockholm under Born to run-turnén. En konsert som många hävdar att de besökt, men få kan berätta om. En av dem påstås vara Ulf Lundell och på så sätt fick vi vår egen Bruce Springsteen i miniatyr.
Mellan den 3 och den 8 maj 1981 var det dags igen. Då gjorde Bruce Springsteen tre spelningar i Stockholm och Göteborg med skivan The river i bagaget. Men det var inte förrän 1985 då \"The Boss\" hade släppt Born in the USA som förälskelsen förvandlades till passion. Under 2 dagar såg över 120 000 personer honom spela den 25 låtar långa konserten på Scandinavium. Publiken var som förtrollade av den amerikanske arbetarklasspoeten från New Jersey.
Publiken hade en respekt, lyhördhet och eftertänksamhet som jag inte hört förr. Den lyssnade till varje liten nyans och dansade som tokar till varje rocklåt och precis som den plockade upp nyanserna hos Bruce Springsteen plockade han upp nyanserna hos publiken och på så sätt blev detta den bästa rockgala av format jag upplevt, skrev Mats Olsson i Expressen.
Springsteen höll liv i relationen med flera utsålda succéspelningar i Sverige. 1988 med Tunnel of love-turnén och 1992 och 1993 med Human touch och Lucky town. 1996 kom den helt akustiska plattan The ghost of Tom Joad, som fick blandad kritik. Men den två timmar långa intima spelningen på Cirkus i Stockholm blev som vanligt en succé
Det är som om artisten Springsteen tar ett par steg tillbaka och i stället lyfter fram sångerna. Texterna. Historierna. Det är de som har huvudrollen, Springsteen är bara budbäraren där han står med sin akustiska gitarr i dunklet på den sparsmakat dekorerade scenen, beskrev Per Bjurman konserten i Aftonbladet.
Med åren har förhållandet mellan svenskarna och Springsteen blivit som ett tryggt äktenskap. Han återkommer med jämna mellanrum och underhåller relationen. Under Reunion-tour 1999 gjorde han till exempel dubbla Stockholmspelningar på Stadion. Den första förstördes i och för sig delvis av regnet men den andra beskrevs som ren magi av Per Bjurman i Aftonbladet.
Ytterligare en stadionvända har Bossen tagit till Sverige med The rising-turnén 2002 och 2003. Utsålt som vanligt och ytterligare en succé. Springsteen följde upp höstkonserten i Globen i Stockholm med två sommarspelningar i på Ullevi i Göteborg.
Den akustiska turnén Devils & dust gjorde igår ett stopp i Göteborg för att sedan besöka Hovet i Stockholm imorgon. Konserterna sålde slut på en halvtimme och den som nu ändå vill få tag på en biljett får punga ut med 4 000 kronor på svarta börsen. Hittills under turnén har han spelat låtar från hela sin karriär.
Än verkar ingen skilsmässa vara i antågande. Relationen står på stadiga ben. Få artister har så hängivna svenska fans i så skilda åldrar som Bruce Springsteen. (PM)
(ST är på plats i Stockholm, och recension av konserten kommer i måndagens tidning)

Mer läsning

Annons