Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spurten avgör i Melodifestivalen

Annons
Årets Vasalopp i schlager närmar sig målgång. De tio som är kvar i tätklungan och slåss om spurtsegern ser alla starka ut och vinnaren är svår att tippa. Någonstans på vägen genom Sverige hade vi nog hoppats att en självklar och värdig vinnare skulle dragit ifrån och redan varit halvvägs till Ukraina. Men så blev det inte. Ska en av låtarna vara en vinnare inte bara på hemmaplan måste artisterna öka, öka öka i finalen i Globen. Den som gör det tar hem segern. Favoriterna är en röststark och karismatisk trio: Martin Stenmarck, Shirley Clamp och Nanne Grönvall.


1.

Martin Stenmarck: "Las Vegas".

Text och musik: Niklas Edberger, Johan Fransson, Tim Larsson och Tobias Lundgren

Martin Stenmarck är en rutinerad showman som hittar inspirationen hos Elvis och Tom Jones. Kan han besegra den rapporterade sjukdomen är han med i toppstriden. Låten har inte riktigt samma star quality som Martin Stenmarck själv. Han höjer betyget ett steg över vad låten är värd. Intensiteten ökar säkert i Globen. Frågan är om det räcker, med ett så tidigt startnummer.

Betyg: 4

Tel: 099-599 01/099-329 01

2.

Linda Bengtzing: "Alla flickor".

Text och musik: Niklas Edberger, Johan Fransson, Tim Larsson och Tobias Lundgren

Linda Bengtzing har redan gjort succédebut i Melodifestivalen och har tagit ett större steg i karriären än hon skulle klarat med hjälp av "Fame factory". Men trots att "Alla flickor" är en glad schlagerlåt som sätter sig snabbt är det svårt att se den som en vinnare. Linda har en bit kvar till karisman hos Nanne och Shirley. Hon får nog acceptera en plats en bit ner i resultatlistan.

Betyg: 3

Tel: 099-599 02/099-329 02

3.

Nordman: "Ödet var min väg".

Text och musik: Danne Attlerud och Mats Wester. Den taktfasta blandningen av gånglåt och fotbollsläktarrefräng får inte underskattas. Alla som en gång hört Nordman kunde nynna med innan de hört den. Etno och folkton är alltid en folklig outsider i schlagersammanhang. Låten kan ta sig hur långt som helst - i Globen. Men ska den ut i Europa och tävla lär den få slåss om bottenplaceringarna.

Betyg: 3

Tel: 099-599 03/099-329 03

4.

Shirley Clamp: "Att älska dig".

Musik: Bobby Ljunggren, Robert Olausson och Henrik Wikström

Shirley Clamp hittade segerreceptet redan förra året med "Min kärlek". Nu prövar hon det en gång till, men nu med ögonen på sig från första stund. Chansen är stor att det blir tredje gången gillt för henne i Melodifestivalsammanhang. Hon är definitivt med och slåss om segern.

Betyg: 4

Tel: 099-599 04/099-329 04

5.

Sanne Salomonsen: "Higher Ground".

Text och musik: Henrik Janson, Jeanette Olsson, Moh Denebi

Sanne Salomonsen är en älskad artist i Sverige och i "Higher Ground" utnyttjar hon sina resurser till max. Hennes discorock á la Tina Turner är inte fel i schlagersammanhang, men vägen mot den maffiga avslutningen är lite för trist för att Sanne ska ha med toppstriden att göra.

Betyg: 2

Tel: 099-599 05/099-329 05

6.

Caroline Wennergren: "A different kind of love".

Text: Sam McCarthy, musik: Joacim Dubbelman och Martin Landh

Det var inte bara Anne-Lie Rydé som bara satt och gapade när Caroline Wennergren tog hem finalplatsen i Växjö. Utan några stora åthävor men med den häftigt hesa rösten slog hon knockout från outsiderposition. Den behåller hon i finalen också. Svårt att tro att det här ska bära till vinst - men den här gången är vi varnade.

Betyg: 3

Tel: 099-599 06/099-329 06

7.

Alcazar: "Alcastar".

Text och musik: Niklas Edberger, Johan Fransson, Tim Larsson, Tobias Lundgren

och Anders Hansson

Årets försök att äntligen ta Magnus Carlsson och Alcazar till Schlager-EM visade sig vara svagare än "Not a sinner...". Visserligen är årets startfält även det svagare, men Alcazar borde skaffat sig en tävlingslåt med mer karaktär. Kanske passar kvartetten bättre på discoteken än i de stora schlagerladorna. Kiev ligger lång borta för Alcazar.

Betyg: 3

Tel: 099-599 07/099-329 07

8.

Jimmy Jansson: "Vi kan gunga".

Text och musik: Niklas Edberger, Johan Fransson, Tim Larsson och Tobias Lundgren

Jimmy Jansson visste hur hans målgrupp såg ut från första stund, och nöjt konstaterade han att han var ensam om att satsa på de allra yngsta tittarna i år. Spännande och utmanande? Nej, raka motsatsen. Jimmy Jansson har potential som tonårsidol, men vi hinner tröttna innan låten är slut. Frågan är hur mycket barnen har att säga till om när det är dags att rösta.

Betyg: 2

Tel: 099-599 08/099-329 08

9.

Sanna Nielsen och Fredrik Kempe: "Du och jag mot världen".

Text: Fredrik Kempe, musik: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren och Henrik Wikström

Sanna och Fredrik njuter av att sjunga tillsammans, låten är pampig och rösterna är starka. Problemet är att det inte går att hitta personligheten och känslan i varken låten eller artisterna. Chansondisco á la Julio Iglesias är inte årets mode.

Betyg: 2

Tel: 099-599 09/099-329 09

10.

Nanne Grönvall: "Håll om mig".

Text: Ingela "Pling" Forsman och Nanne Grönvall, musik: Nanne Grönvall

Nanne Grönvall tog kontroll över delfinalen i Växjö med charm, intensitet och professionslitet. Det syns att hon stått på scen i sex tidigare Melodifestivaler. Hennes show och korta klänning för tankarna till Lena Philipssons vinnarformel. Frågan är om det är bra eller dåligt. Låten är långt ifrån nyskapande, men ett bidrag som inte skulle skämmas för sig i Kiev.

Betyg: 4

Tel: 099-599 10/099-329 10

Mer läsning

Annons