Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabil och spännande äventyrsfilm

National treasure

Annons
Nicolas Cage spelar den äventyrlige arkeologen Ben Franklin Gates som lovat sin farfar att ta upp jakten på den skatt som deras släkt sökt under århundraden. Efter att ha hittat den första ledtråden skiljs hans och kompanjonen Ian Howes (Sean Bean) vägar åt med ett bråk som är nära att kosta Ben livet.
Ledtråden leder dem till baksidan av ett av USA:s tryggast bevarade dokument, den amerikanska självständighetsförklaringen. Med det börjar en maktkamp mellan de två ledargestalterna. Ben använder sin nästan överdrivna intelligens och ärliga metoder medan den inte så nogräknade Ian tar till alla fula tricks han behöver.
Tydligt influerad av Da Vinci-kodens mystik och den stilbildande Indiana Jones-serien har regissören Jon Turtletaub (King Arthur) gjort en stabil och spännande äventyrsfilm för alla åldrar. National Treasure är genreriktigt fylld till bredden av finurliga gåtor, mörka grottor och märkliga koder, även om den saknar det klimax som hade höjt helhetsintrycket ytterligare. Filmen går aldrig på tomgång men smyger på halvfart ibland. Att komprimera de dryga två timmarna hade knappast försämrat National treasure.
Inte en något bättre dialog heller.

Mer läsning

Annons