Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stackars Nintendo DS

Jag tycker lite synd om Nintendos nya bärbara konsol, DS. Här är den ett funktionsspäckat litet monster med alla finesser som finns, priset är helt okej och spelutbudet likaså.

Annons
Jag tycker lite synd om Nintendos nya bärbara konsol, DS. Här är den ett funktionsspäckat litet monster med alla finesser som finns, priset är helt okej och spelutbudet likaså. Idag går det inte att få en bättre bärbar konsol för drygt ett och ett halvt tusen. Den är en superenhet, helt enkelt.
Men det är ändå synd om den. Den är nämligen helt osannolikt ful.
Den är retro på fel sätt, lider av outnyttjade ytor, har konstig ergonomi och fick jag bestämma skulle designern skjutas. Eller åtminstone aldrig mer få bestämma hur spelkonsoler ska se ut.
Det här är DS i särklass största brist, men det hade inte varit så allvarligt om det inte vore för Sonys kommande konkurrent, Playstation Portable - PSP. Den är nämligen så snygg att allt annat hamnar i skamvrån.
Och för att inte tala om skärmen, en kristallklar widescreenhärlighet som överträffar DS dubbla alla dagar i veckan.
När man jämför DS och PSP stämmer inga gamla uttryck. Glöm \"Det är insidan som räknas\" och \"Storleken har ingen betydelse\" för utsidan är viktig som bara den, och en stor skärm är så mycket bättre än tio små utplacerade här och där.
Reaktionerna när jag visat upp mina nya portabla vänner har därför varit ovanligt likartade. När DS:en mest får ett \"Jaha, så det fungerar alltså bara att ta på skärmen i spelen?\", får PSP:n istället mer extasliknande reaktioner som \"Åh vad snygg den är, och skärmen helt underbar!\".
Det är därför lätt att tycka synd om den stackars dubbelskärmaren, för den har bäst funktioner, den har flest intressanta spel och skulle jag tvingas ta med mig enbart en av dem till en öde ö (med eluttag) så skulle DS få följa med.
För när den första OMG-effekten har lagt sig och man börjar kika på spelutbudet till PSP så är det i dagsläget mest trötta PS2-konverteringar. Och då lockar Animal Crossing, Mario Kart och Metroid Prime Hunters mer.
Man måste även tycka synd om DS då en av dess största reklamkampanjer i Sverige, gått helt åt pipan och fått majoriteten av spelsverige att skratta åt den istället för att imponeras.
En bild på en basketplan och en mänsklig hand fick i en nerklippt Metroversion ett helt annat utseende. Fingret såg nämligen inte ut som ett finger, utan en snopp och det var inte riktigt tanken. Får vi hoppas.
Roligt blev det i alla fall, och frågan är om PSP kan toppa med en roligare miss. När den konsolen släpps är i dagsläget oklart, men förhoppningsvis hinner fler och fler spelare upptäcka charmen under DS fula skal.
För kom ihåg, i längden är det trots allt insidan som räknas.

Mer läsning

Annons