Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stalin och Laleh turnerar med Riksteatern

Annons
Kroppsfixering, sexköp och hedersmord. Stalin, Laleh och Norén. Riksteatern blandar och ger våren 2006.


Den första premiären under våren blir "The good body" av Eve Ensler, som skrev "Vaginamonologerna". Pjäsen, med Anki Larsson, Kajsa Ernst och Nisti Sterk i rollerna, utgår från kroppsfixering, plastikkirurgi och kvinnorna bakom de nya kropparna. Den går upp i Göteborg den 22 januari.

Lars Norén kommer med en ny föreställning, i två delar, som har fått titeln "Terminal". Den har urpremiär den 25 januari i Linköping och i rollerna syns bland andra Magnus Krepper, Sofia Helin och Per Burell. Relationen till föräldrar, att få barn och att möta döden är viktiga teman i föreställningen.

Michalis Koutsogiannakis spelar Stalin i David Pownalls pjäs "Elitklassen", med premiär den 27 januari i Landskrona. Skrämmande realism utlovas i gestaltningen av den sovjetiske diktatorn. Mer kärlek och värme bjuder Sveriges nykrönta popdrottning Laleh på i föreställningen "Vem har lurat barnen?" som hon gör tillsammans med Kalle Haglund, svensk mästare i poetry slam. Urpremiär blir det den 30 januari i Gävle.

De föreställningar som kanske kommer att skapa mest debatt under våren är Elfriede Jelineks "I Alperna", Lisa Langseths nyskrivna pjäs "Pleasure" och Daniel Börtz opera "Svall". Nobelpristagaren Jelineks pjäs får Sverigepremiär i Hallunda den 2 februari och regisseras av Melanie Mederlind. Den utgår från den tragiska olyckan i den österrikiska skidorten Kaprun 2000 då 155 människor dog i ett brinnande bergbanetåg. I Langseths drama berättar fyra torskar om varför de har valt att köpa sex. "Svall" av Daniel Börtz och Claes Fellbom skildrar hedersmord och blodshämnd. "Pleasure" får premiär den 6 februari i Östersund och "Svall" ges den 8 mars i Umeå. (PM)

---


VÅRENS PREMIÄRER:

22 januari "The good body", Göteborg.

22 januari "Påsk", Hallunda.

25 januari "Terminal", Linköping.

27 januari "Elitklassen", Landskrona.

30 januari "Vem har lurat barnen?", Gävle.

2 februari "I Alperna", Hallunda.

6 februari "Pleasure", Östersund.

25 februari "Det nya hembiträdet", Värnamo.

25 februari "Trollflöjten", Umeå.

3 mars "Lyckoland", premiärort ännu ej klar.

4 mars Open Jam, ort ännu ej klar.

8 mars "Svall", Umeå.

10 mars "Apberget", Halmstad.

12 mars "Kära medborgare", Göteborg.

15 mars "Regeln och undantaget", Kiruna.

17 mars "No return", Gävle.

Mer läsning

Annons